Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g margarin
- 5 dl mjölk
- 4 st potatis kokta
- 2 tsk salt
- 1 msk kummin
- 1 dl havrekli
- vetemjöl ca 12-13 dl special
Ugn:200°
Det här behövs för ca 2 bröd:
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degskål. Smält margarinet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt (37°). Häll degspadet över jästen och rör om så att den löser sig.
2
Riv den kokta potatisen och rör ner den i degskålen tilsammans med salt, kummin och havrekli. Rör om.
3
Tillsätt det mesta av mjölet och knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar. Forma släta ovala limpor. Rulla dem i lite mjöl. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt bröden jäsa under duk ca 30 minuter.
5
Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter eller tills bröden känns torra och har fin färg. Låt de nybakade bröden kallna på galler utan duk. Frys gärna in det bröd du inte ska äta direkt.