Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • 4 st potatis kokta
  • 2 tsk salt
  • 1 msk kummin
  • 1 dl havrekli
  • vetemjöl ca 12-13 dl special

Ugn:200°

Det här behövs för ca 2 bröd:

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål. Smält margarinet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt (37°). Häll degspadet över jästen och rör om så att den löser sig.

2
Riv den kokta potatisen och rör ner den i degskålen tilsammans med salt, kummin och havrekli. Rör om.

3
Tillsätt det mesta av mjölet och knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.

4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar. Forma släta ovala limpor. Rulla dem i lite mjöl. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt bröden jäsa under duk ca 30 minuter.

5
Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter eller tills bröden känns torra och har fin färg. Låt de nybakade bröden kallna på galler utan duk. Frys gärna in det bröd du inte ska äta direkt.