Du behöver
- 4 dl havregryn
- 5 dl mjölk
- 50 g smör eller margarin
- 50 g jäst
- 0.5 tsk salt
- 1 msk socker
- vetemjöl gärna Special
Ugn: 225°
Gör så här
1
Låt havregrynen svälla i mjölken ca 30-60 minuter.
2
Smält fettet, häll i grynmassan och värm under omrörning tills det är ca 37°.
3
Smula jästen och rör ut den i lite av blandningen. Tillsätt sedan resten av grynblandningen, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och jäs i ca 30 minuter.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i ca 16 bitar. Rulla till runda bullar.
5
Platta till bullarna till runda kakor, ca 1 cm tjocka. Lägg dem på bakpappersjklädda plåtar och jäs i ca 30 minuter.
6
Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt dem kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.