Du behöver

  • 3.5 dl mjölk
  • 6 dl vatten
  • 4 msk majsolja
  • 50 g jäst
  • 2 msk socker
  • 1 msk salt
  • 1 dl majskorn (från burk)
  • 1 dl polenta
  • 1.5 kg vetemjöl

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 2 limpor:

Gör så här

1
Värm mjölk och vatten till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.

2
Tillsätt socker, salt och majskorn och blanda väl. Arbeta in polentagrynen och det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter.

3
Jäs degen i ca 60 minuter. Ta upp den på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i 2 delar, som formas till runda eller avlånga limpor.

4
Lägg limporna på bakpappersklädd plåt och jäs dem i ytterligare ca 20 minuter.

5
Grädda bröden ca 40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt bröden kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.


Kommentar:
Brödet är klart, när det har fått fin färg och låter ihåligt, när man knackar det i botten. Tycker du att limporna är stora kan du baka ut degen till 3 limpor. I Syd- och Mellanamerika bakar man gärna bröd med majs. I de här goda limporna finns både majskorn och polentagryn, som är gryn av skalade malda majskorn. Grynen ser ut som gula mannagryn.