Du behöver
- 3.5 dl mjölk
- 6 dl vatten
- 4 msk majsolja
- 50 g jäst
- 2 msk socker
- 1 msk salt
- 1 dl majskorn (från burk)
- 1 dl polenta
- 1.5 kg vetemjöl
Ugn: 200°
Det här behövs för ca 2 limpor:
Gör så här
1
Värm mjölk och vatten till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
2
Tillsätt socker, salt och majskorn och blanda väl. Arbeta in polentagrynen och det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter.
3
Jäs degen i ca 60 minuter. Ta upp den på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i 2 delar, som formas till runda eller avlånga limpor.
4
Lägg limporna på bakpappersklädd plåt och jäs dem i ytterligare ca 20 minuter.
5
Grädda bröden ca 40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt bröden kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.
Brödet är klart, när det har fått fin färg och låter ihåligt, när man knackar det i botten. Tycker du att limporna är stora kan du baka ut degen till 3 limpor. I Syd- och Mellanamerika bakar man gärna bröd med majs. I de här goda limporna finns både majskorn och polentagryn, som är gryn av skalade malda majskorn. Grynen ser ut som gula mannagryn.