Du behöver
- 50 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1.5 tsk salt
- 2 msk honung eller sirap
- 1 tsk anis
- 2 tsk fänkål
- rågsikt ca 14 dl
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
2
Tillsätt salt, honung (sirap), kryddor och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa i ca 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den lite och dela den i 4 delar. Forma dessa till runda bullar, som plattas ut till kakor, ca 17 cm i diameter.
4
Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar. Nagga dem och låt brödet jäsa i ca 30 minuter.
5
Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Låt rågkakorna kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.