Du behöver

  • 50 g jäst
  • 1 msk smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g kesella
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 st apelsinskal påse syltat
  • 0.25 dl sirap
  • 0.75 dl vetekli
  • 6 dl rågsikt
  • vetemjöl ca 7 dl

Pensling:

vatten eller ägg
vallmofrö

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smält fettet, häll i mjölk och kesella. Värm till ca 37° och rör ut den smulade jästen i degspadet.

2
Tillsätt salt, apelsinskal, sirap, vetekli, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Jäs degen i ca 1 timme.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i 20-25 bitar, som rullas till runda bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och jäs i ytterligare ca 20 minuter.

4
Pensla bullarna med vatten eller ägg, strö på vallmofrön och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt bullarna kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.