Du behöver
- 50 g jäst
- 1 msk smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 50 g kesella
- 0.5 tsk salt
- 0.5 st apelsinskal påse syltat
- 0.25 dl sirap
- 0.75 dl vetekli
- 6 dl rågsikt
- vetemjöl ca 7 dl
Pensling:
vatten eller ägg
vallmofrö
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smält fettet, häll i mjölk och kesella. Värm till ca 37° och rör ut den smulade jästen i degspadet.
2
Tillsätt salt, apelsinskal, sirap, vetekli, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Jäs degen i ca 1 timme.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i 20-25 bitar, som rullas till runda bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och jäs i ytterligare ca 20 minuter.
4
Pensla bullarna med vatten eller ägg, strö på vallmofrön och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt bullarna kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.