Du behöver

Botten:

4 st ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Ugn: 200°

Citronkräm:

3 st äggulor
3 st äggvitor
3 msk socker
saft rivet skal och av 1 citron
3 dl vispgrädde

Garnering:

3 dl vispgrädde
frukt efter tillgång och smak
mandelspån rostade

Gelé:

1 dl saft
1 st vatten blad gelatin blötlagt i kallt

Det här behövs:

Gör så här

1
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner de båda mjölsorterna blandade med bakpulver.

2
Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer ca 2 l. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. Pröva med en sticka som ska vara torr efter att du har stuckit i kakan med den.

3
Krämen: Vispa äggulorna med sockret. Blanda ner citronskal och -saft. Vispa grädde och äggvitor var för sig. Blanda ner först grädden och sedan vitorna i äggulesmeten.

4
Dela kakan i 2 bottnar när den har kallnat. Bred krämen mellan bottnarna och på sidorna. Gör i ordning de frukter du har valt och skär i skivor eller bitar. Garnera tårtan med frukten och sätt mandel runt kanten. Krama ur det blötlagda gelatinbladet och lös upp det i den uppvärmda saften. Låt det kallna och pensla sedan frukten med geléet.

5
Ställ den festliga tårtan kallt tills den ska serveras. Vill du förbereda tårtan, kan den frysas ogarnerad med krämen emellan.


Kommentar:
Är tiden knapp, kan du köpa färdiga tårtbottnar och ersätta citronkrämen med en påse citronfromage.