Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten fingervarmt
- 1 dl matolja
- 2 tsk salt
- vetemjöl ca 13-14 dl special
Pensling och garnering:
vatten
oregano smulad
Ugn: 225º
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degskål. Häll över det fngervarma (37°) vattnet och rör om så att jästen löser sig.
2
Tillsätt matolja, salt och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 45 minuter.
3
Stjälp upp degen på lätt bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i tre lika stora bitar. Kavla ut varje del till en rund kaka ca 26 cm i diameter. Skär eller sporra ut degen till 8 snibbar. Rulla ihop snibbarna från den breda kanten mot mitten.
4
Böj gifflarna och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
5
Pensla gifflarna med kallt vatten och strö över lite smulad oregano.
6
Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter eller tills gifflarna har fin färg och känns torra.
7
Låt gifflarna kallna på galler under duk. De går att frysa.