Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten fingervarmt
  • 1 dl matolja
  • 2 tsk salt
  • vetemjöl ca 13-14 dl special

Pensling och garnering:

vatten
oregano smulad

Ugn: 225º

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål. Häll över det fngervarma (37°) vattnet och rör om så att jästen löser sig.

2
Tillsätt matolja, salt och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 45 minuter.

3
Stjälp upp degen på lätt bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i tre lika stora bitar. Kavla ut varje del till en rund kaka ca 26 cm i diameter. Skär eller sporra ut degen till 8 snibbar. Rulla ihop snibbarna från den breda kanten mot mitten.

4
Böj gifflarna och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

5
Pensla gifflarna med kallt vatten och strö över lite smulad oregano.

6
Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter eller tills gifflarna har fin färg och känns torra.

7
Låt gifflarna kallna på galler under duk. De går att frysa.