Du behöver
- 100 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 5 dl vatten
- 3 dl mjölk
- 1.5 dl brödsirap ljus
- 2 tsk salt
- vetemjöl ca 2 kg special
Pensling:
smält smör eller margarin
Ugn: 200°
Det här behövs för ca 4 limpor:
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degskål. Smält matfettet och tillsätt mjölk, vatten och sirap. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
2
Tillsätt salt och ca 30 dl vetemjöl. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Stjälp upp degen på bakbordet.
3
Dela degen i 4 lika stora bitar. Arbeta in knappt 3 1/2 dl vetemjöl ytterligare i degbitarna. Degen ska vara tung. Forma 4 släta limpor.
4
Lägg limporna tvärsöver i smord långpanna med lite mallanrum mellan varje bröd. Smält matfettet och pensla bröden på sidorna så går det lättare att bryta isär dem sedan. Strö lite mjöl över bröden. Låt dem jäsa under duk till knappt dubbel storlek i ca 40 minuter.
5
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter. Låt bröden svalna på galler under duk.
Bryt isär limporna när de har svalnat. Bröden går utmärkt att frysa in.