Du behöver

Deg:

3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 dl kallt vatten

Fyllning:

150 g färskost pepparrots- eller vitlökssmak
2 st ägg
2 dl mjölk eller grädde
1 krm salt

Garnering:

225 g lax tunt skivad rökt
2 dl vin torrt vitt
2 st gelatinblad blötlagda i kallt vatten
citronskivor eller limeskivor
dill

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 6-8 port:

Gör så här

1
Smula fettet i mjölet, tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Kavla eller kläm ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Ställ den kallt i ca 30 minuter. Förgrädda i ca 10 minuter.

2
Blanda alla ingredienserna till fyllningen, rör massan slät och bred ut den i pajskalet. Grädda färdigt tills fyllningen stelnat, ca 25 minuter. Låt den kallna.

3
Lägg tunna skivor lax över fyllningen. Forma laxrosor av resten och sätt runt kanten.

4
Smält det urkramade gelatinet på svag värme under omrörning. Blanda ner det i vinet. Låt gelét stelna till hälften. Ös det över tårtan och ställ kallt att stelna. Garnera med skivor av lime eller citron och dill.