Du behöver
- 50 g smör eller margarin
- 2.5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 0.5 tsk salt
- vetemjöl ca 7 dl special
Pensling och garnering:
ägg uppvispat
vallmofrö
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degskål.
2
Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
3
Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 20 minuter.
4
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 20 lika stora bitar.
5
Forma runda släta bullar och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
6
Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
7
Grädda mitt i ugnen ca 810 minuter.
8
Låt bullarna kallna på galler under duk.
Kuvertbröden går att frysa.