Du behöver

  • 50 g smör eller margarin
  • 2.5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0.5 tsk salt
  • vetemjöl ca 7 dl special

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
vallmofrö

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål.

2
Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.

3
Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 20 minuter.

4
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 20 lika stora bitar.

5
Forma runda släta bullar och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

6
Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.

7
Grädda mitt i ugnen ca 8­10 minuter.

8
Låt bullarna kallna på galler under duk.


Kommentar:
Kuvertbröden går att frysa.