Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 1.5 msk socker
  • 3 dl grahamsmjöl
  • vetemjöl ca 10-11 dl special

Det här behövs:

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål. Värm mjölken till fingervärme (37°c). häll mjölken över jästen och rör så att jästen löser sig ordentligt.

2
Tillsätt först smör, ägg, salt och socker. Tillsätt sedan grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk i ca 30 minuter.

3
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 25 lika stora bitar. Forma runda släta bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.

4
Klipp ett litet kryss i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter eller tills de har fin färg och känns torra.


Kommentar:
Låt de nygräddade bullarna svalna på galler under duk. Bullarna går att frysa om du vill baka dem i förväg.