Du behöver

  • 200 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 st ägg
  • 1 dl socker
  • 7.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning:

250 g russin
2 tsk kanel mald
2 krm ingefära mald
2 krm kardemumma mald
saft skal och från 1 apelsin

Garnering:

florsocker

Ugn:

Gör så här

1
Smält smöret och låt det svalna. Häll smöret i en skål och tillsätt grädde och ägg. Rör om.

2
Blanda samman socker, bakpulver och det mesta av mjölet. Arbeta in det i smeten. Arbeta till en smidig deg.

3
Finhacka russinen och lägg dem i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna till fyllningen. Värm och rör tills det blir en bredbar smet.

4
Dela degen i två lika stora bitar. Kavla ut dem till ca 15×25 cm stora kakor. Bred russinsmeten över degkakorna och rulla ihop som till rulltårta.

5
Skär rullarna i ca 1 1/2 cm tjocka skivor och lägg dem på bakpappersklädd plåt.

6
Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter.

7
Sikta över lite florsocker när kakorna har kallnat. Kakorna kan förvaras i en burk i kylen ca 2 veckor. De kan också frysas.


Kommentar:
Prova att byta ut russinen mot dadlar i kryddiga russinkakor. Bjud kryddigt te eller exotiskt kaffe till kakorna. Blanda lite kardemumma eller kanel i kaffet när du ska brygga det. Till en kanna med tio koppar behövs det ca 2 tsk kardemumma eller kanel.