Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 1 3/4 dl socker
  • 4 st ägg
  • 2.5 msk ingefära riven färsk
  • citron rivet skal av 1/2
  • saft av 1 citron
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Ugn: 175°

Kräm:

3 st äggulor
2.5 dl mjölk
2 msk socker
2 msk majsenamjöl
0.5 dl ingefära finhackad syltad
1 dl vispgrädde
lingonsylt ca 1 dl

Garnering:

3 dl vispgrädde
lingon saft och

Det här behövs för ca 10-12 port:

Gör så här

1
Rör fett och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt. Blanda ner citron, ingefära och mjöl blandat med bakpulver.

2
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50–60 minuter. Pröva med en sticka.

3
Vispa samman äggulor, mjölk, socker och majsena. Koka upp under omrörning. Låt krämen kallna, vispa i den ibland. Smaksätt den med syltad ingefära och vispad grädde.

4
Dela den kalla kakan i 2–3 bottnar och bred krämen emellan. Vispa grädden och färga cirka hälften med lingonsaft (silad sylt). Garnera som på bilden och strö över lingon.


Kommentar:
Ingefärstårtan kan frysas med kräm men utan garnering.