Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten fingervarmt
  • 2 msk brödsirap mörk
  • 2 tsk salt
  • 2 msk linfrön krossade
  • 250 g kesella mager
  • 2 dl fikon hackade
  • 8 dl grahamsmjöl
  • vetemjöl ca 6 dl

Ugn: 250°

Gör så här

1
Rör ut den smulade jästen i vattnet. Tillsätt sirap, salt, linfrö, kesella och fikon.

2
Arbeta in grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet till en smidig deg. Låt den jäsa ca 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. dela degen i ca 25 bitar, som formas till avlånga bullar.

4
Lägg bullarna på smord plåt och jäs dem i ca 30 minuter. Grädda ca 10 minuter i mitten av ugnen. Låt bullarna kallna under bakduk på galler. Brödet går bra att frysa.


Kommentar:
Fikonen i kringlorna kan bytas ut mot russin eller hackade katrinplommon.