Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten fingervarmt
- 2 msk brödsirap mörk
- 2 tsk salt
- 2 msk linfrön krossade
- 250 g kesella mager
- 2 dl fikon hackade
- 8 dl grahamsmjöl
- vetemjöl ca 6 dl
Ugn: 250°
Gör så här
1
Rör ut den smulade jästen i vattnet. Tillsätt sirap, salt, linfrö, kesella och fikon.
2
Arbeta in grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet till en smidig deg. Låt den jäsa ca 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. dela degen i ca 25 bitar, som formas till avlånga bullar.
4
Lägg bullarna på smord plåt och jäs dem i ca 30 minuter. Grädda ca 10 minuter i mitten av ugnen. Låt bullarna kallna under bakduk på galler. Brödet går bra att frysa.
Fikonen i kringlorna kan bytas ut mot russin eller hackade katrinplommon.