Du behöver
- 25 g jäst
- 75 g smör eller margarin
- 2.5 dl mjölk
- 0.25 tsk salt
- 0.5 dl socker
- 1 st äggula
- vetemjöl ca 8 dl
Fyllning 1:
1.5 dl vaniljkräm
Fyllning 2:
100 g mandelmassa grovriven
2 msk vatten
Pensling:
äggvita
mandelspån
Ugn: 200°
Det här behövs:
Gör så här
1
Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Tillsätt salt, socker, ägggula och det mesta av mjölet.
2
Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt den jäsa ca 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela, 1 del ca 1/3 och en del ca 2/3 av degen.
4
Kavla ut den mindre delen till en platta, lite större än bottnen på en form med löstagbar botten, ca 25 m i diameter. Lägg plattan i formen och bred på vaniljkräm.
5
Kavla ut resten av degen till en avlång kaka, ca 20 x 40 cm. Bred på mandelmassa utrörd med lite vatten. Rulla ihop från långsidan och skär rullen i jämna bitar.
6
Sätt bitarna i formen och jäs kakan i ca 30 minuter. Pensla med äggvita, strö på mandel och grädda ca 40 minuter i nedre delen av ugnen.
7
Ta kakan ur formen och låt den kallna på galler under bakduk. Den går bra att frysa.
En annan fyllning till butterkakan är smör, kanel och socker. Blir butterkakan för mörk i slutet av gräddningen, täck den med lite folie.