Du behöver

  • 25 g jäst
  • 75 g smör eller margarin
  • 2.5 dl mjölk
  • 0.25 tsk salt
  • 0.5 dl socker
  • 1 st äggula
  • vetemjöl ca 8 dl

Fyllning 1:

1.5 dl vaniljkräm

Fyllning 2:

100 g mandelmassa grovriven
2 msk vatten

Pensling:

äggvita
mandelspån

Ugn: 200°

Det här behövs:

Gör så här

1
Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Tillsätt salt, socker, ägggula och det mesta av mjölet.

2
Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt den jäsa ca 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela, 1 del ca 1/3 och en del ca 2/3 av degen.

4
Kavla ut den mindre delen till en platta, lite större än bottnen på en form med löstagbar botten, ca 25 m i diameter. Lägg plattan i formen och bred på vaniljkräm.

5
Kavla ut resten av degen till en avlång kaka, ca 20 x 40 cm. Bred på mandelmassa utrörd med lite vatten. Rulla ihop från långsidan och skär rullen i jämna bitar.

6
Sätt bitarna i formen och jäs kakan i ca 30 minuter. Pensla med äggvita, strö på mandel och grädda ca 40 minuter i nedre delen av ugnen.

7
Ta kakan ur formen och låt den kallna på galler under bakduk. Den går bra att frysa.


Kommentar:
En annan fyllning till butterkakan är smör, kanel och socker. Blir butterkakan för mörk i slutet av gräddningen, täck den med lite folie.