Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 2.5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 st ägg
  • 4 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl matlagningsyoghurt
  • 2 st äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 0.5 dl rårörda lingon

Garnering:

florsocker

Ugn: 175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Rör matfett och socker riktigt ljust och poröst.

2
Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt kraftig omrörning.

3
Blanda samman mjöl med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i smeten tillsammans med yoghurt. Rör till en jämn smet.

4
Skala, kärna ur och tärna äpplena. Blanda dem med kanel.

5
Häll cirka hälften av smeten i en smord och bröad form som rymmer minst 1 1/2 liter. Lägg hälften av äppletärningarna ovanpå och fördela hälften av lingonen överst.

6
Bred resten av smeten över och lägg äpple och sylt ovanpå. Gör små hål och stick ner frukten i smeten.

7
Grädda kakan mitt i ugnen ca 50-60 minuter eller tills kakan har fått fin färg och känns torr.

8
Låt kakan vila några minuter i sin form innan den stjälps upp och får kallna. Kakan går att frysa.