Du behöver
- 200 g smör eller margarin
- 2.5 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 4 st ägg
- 4 dl mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 dl matlagningsyoghurt
- 2 st äpplen
- 1 tsk kanel
- 0.5 dl rårörda lingon
Garnering:
florsocker
Ugn: 175°
Det här behövs:
Gör så här
1
Rör matfett och socker riktigt ljust och poröst.
2
Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt kraftig omrörning.
3
Blanda samman mjöl med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i smeten tillsammans med yoghurt. Rör till en jämn smet.
4
Skala, kärna ur och tärna äpplena. Blanda dem med kanel.
5
Häll cirka hälften av smeten i en smord och bröad form som rymmer minst 1 1/2 liter. Lägg hälften av äppletärningarna ovanpå och fördela hälften av lingonen överst.
6
Bred resten av smeten över och lägg äpple och sylt ovanpå. Gör små hål och stick ner frukten i smeten.
7
Grädda kakan mitt i ugnen ca 50-60 minuter eller tills kakan har fått fin färg och känns torr.
8
Låt kakan vila några minuter i sin form innan den stjälps upp och får kallna. Kakan går att frysa.