Du behöver

  • 3 st äggulor
  • 0.75 dl florsocker
  • 0.75 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk vaniljsocker

Garnering:

blockchoklad
bär färska
citronmeliss

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Blanda gulor, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Sjud upp och låt tjockna under vispning. Ställ krämen att kallna, vispa i den då och då.

2
Vispa grädden till hårt skum och blanda ner den och vaniljsockret i den kalla krämen.

3
Häll krämen i en lämplig form och ställ i frysen över natten eller i minst 5­-6 timmar.

4
Smält mörk blockchoklad och spritsa ut figurer på ett smörpapper. Ställ kallt att stelna.

5
Stjälp upp vaniljparfaiten ca 1/2 timme innan den ska ätas. Garnera med choklad, bär eller frukt.


Kommentar:
Blockchoklad smälter du över kokande vatten, i mikron eller i 100° ugn. Du kan blanda i hackad blockchoklad eller krossad dajm i smeten. Du kan också blanda i ca 1 dl mosade bär istället för vanilj i smeten. Parfaiten kan stå i frysen i max ca 3 månader. Det är också gott att bjuda en mandelkaka till parfaiten.