Du behöver
- 2.5 dl Ljummet vatten ca 37
 - 50 g jäst
 - 1 st ägg
 - 1 tsk salt
 - vetemjöl ca 8 dl
 - 125 g smör eller margarin
 
Pensling:
ägg
Ugn: 225°
Gör så här
1
                Rör ut den smulade jästen i vattnet: Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt till en smidig deg.
            
2
                Ta upp degen (utan jäsning) på mjölat bakbord och kavla ut till en kaka, ca 30 x 40 cm. Skiva fettet med osthyvel till tunna skivor och lägg på halva degen.
            
3
                Vik över den andra deghalvan och kavla ut till en lika stor kaka som från början. Vik och kavla ca 2–3 gånger till.
            
4
                Dela degen i 2 delar, som formas till 2 runda bullar, som kavlas ut till tunna runda kakor, ca 30 cm i diameter. Skär varje kaka i 8 trekanter.
            
5
                Forma trekanterna till gifflar, som läggs på bakpappersklädd plåt att jäsa i ca 30 minuter. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.
            











                            
                            
                            
                            
                            
                            
            
            







                            
                            
                            








                            
                            
        









                            
                            
                            







                            
                            
                            
                            
                            
                            
Värm brödet gärna några minuter i het ugn (ej i mikron) så blir det frasigt igen, om det varit fryst Croissanter kan också bakas av färdig smördeg.