Vad vore julen utan alla goda smaker? Här är fyra recept på godsaker att njuta av tillsammans med vänner och familj. I recepten har vissa animaliska ingredienser bytts ut till växtbaserade, vilket inte bara gynnar hälsan och plånboken, utan också planeten. När du väljer en växtbaserad produkt framför en med animaliskt innehåll minskar du nämligen ditt koldioxidavtryck avsevärt, till och med halverar det. Det kan handla om att byta mjölken till havredryck eller smöret till mjölkfritt margarin.
Några som länge haft ett brett, växtbaserat sortiment är Carlshamn. Deras goda produkter är ett hållbart val i butikshyllan, inte bara tack vare det goda innehållet. De har också satsat på att tillverkningen ska ha Zero-Waste, att minska plasten i förpackningarna och att produktionen ska vara koldioxidneutral. En av deras senaste produkter är Carlshamn Tre oljor – ett bredbart margarin som det går lika bra att använda vid bakning som matlagning. Några av fördelarna är att det är mjukt redan när du tar ut det ur kylen, att det inte sprätter i pannan när du steker och förstås – att det är växtbaserat.
1. Små skagen
6 portioner
280 g räkor
1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1/2 kruka dill
1/2 kruka gräslök
1/2 rivet citronskal
Ljust bröd
4 msk Carlshamn Tre oljor
Topping
1/2 burk rom
Dill
Gör så här:
1. Häll av spadet från räkorna och lägg dem på hushållspapper för att få bort överflödig vätska.
2. Finhacka dill och gräslök. Riv citronskal från en halv citron.
3. Blanda ihop alla ingredienser.
4. Stek brödet i Carlshamn Tre oljor tills det får en gyllene färg.
5. Lägg skagen på bröden. Toppa med rom och en dillkvist!
2. Härlig matjetallrik
2 portioner
8 små potatisar
1 frp matjesill
1/2 dl crème fraiche
En handfull grönkål
4 msk Carlshamn Tre oljor
1/2 burk rom
1/2 kruka dill
1/2 kruka gräslök
Salt & peppar
Citron
Gör så här:
1. Koka potatisen.
2. Finhacka dill och gräslök. Hacka matjesill i önskad storlek.
3. Skiva potatisen och lägg på en tallrik. Lägg på matjesillen och örterna samt klicka på rom och crème fraiche. Salta och peppra, och pressa över citron.
4. Bryn Carlshamn Tre oljor. Lägg ner grönkålen sista sekunderna så den slungas runt i det brynta smöret.
5. Häll grönkålen och Carlshamn Tre oljor över matjetallriken. Klart att servera!
3. Klassisk julkola
Cirka 40 stycken
120 g Carlshamn Bakning
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 krm äkta vaniljpulver
Flingsalt
Kökstermometer
Gör så här:
1. Smält Carlshamn Bakning i en stor gryta, gärna gjutjärn.
2. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljpulver.
3. Koka utan lock på medelvärme i ca. 20-30 minuter, tills termometern visar ca. 124°.
4. Klä en 20×30 cm form i bakplåtspapper och häll i smeten.
5. Låt stelna i rumstemperatur och strö sedan på lite flingsalt.
6. Skär upp i bitar och njut!
4. Muffins med röd frosting
15 stycken
Muffins
5 dl vetemjöl
0.75 dl rapsolja
100 g smält Carlshamn Bakning
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl yoghurt
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 krm äkta vaniljpulver
Topping
200 g Philadelphia
3 msk citron
1 dl fl orsocker
1/2 msk röd karamellfärg
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smält Carlshamn Bakning i en kastrull och låt svalna.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och äkta vaniljpulver i en skål. Ställ åt sidan.
4. Vispa ägg och socker fluffigt.
5. Vänd ner Carlshamn Bakning, rapsolja och yoghurt i ägg/socker-blandningen.
6. Blanda försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Häll sedan upp i muffinsformar.
7. Ställ in i ugnen i ca. 15-20 minuter beroende på storlek och hur fasta du vill ha dina muffins.
8. Blanda alla ingredienser för toppingen och spritsa på muffinsarna. Toppa gärna med juligt strössel.
Om Carlshamn
Grunden för Carlshamn sattes i Karlshamn redan på 1920-talet. Sedan dess har Carlshamn genom åren förutom margarin även tillverkat glass, växtbaserade drycker och växtbaserat färskostpålägg. De har också stuckit ut i mängden med sin reklam – vem minns inte till exempel reklamklassikern ”Gott-gotti-gott-gott”? Idag fokuserar de på det de gör allra bäst – växtbaserade margarinprodukter som passar alla. Ingen ska behöva kompromissa på smaken!
Läs mer på www.carlshamnsvaxtrike.se