Så vet du om du har vitamin B12-brist – och vad du kan göra åt det

ANNONS: Visste du att var tionde svensk över 65 år uppskattas ha brist på vitamin B12 utan att veta om det? Här kan du lära dig mer om symptomen att vara uppmärksam på – och vad du kan göra åt eventuell brist.

Vår kropp fungerar likt ett maskineri och behöver olika vitaminer och mineraler för att fungera så bra som möjligt. En viktig vitamin är B12 som bland annat hjälper hjärnan och det övriga nervsystemet att fungera samt de röda och vita blodkropparna att utvecklas normalt. Då kroppen inte själv kan tillverka B12 måste vi få i oss det via maten, och det får vi framför allt genom kött, fisk och mejeriprodukter eller genom kosttillskott.

Ökad risk för B12-brist

Genom en allsidig och hälsosam kost får de flesta i sig sitt dagliga behov av vitamin B12, men det finns vissa grupper som löper större risk att drabbas av B12-brist. De som har störst risk att få brist på B12 är personer över 65 år. Det kan bland annat bero på att vitaminet absorberas dåligt i kroppen, eller en allt för ensidig kost som kan vara vanligt i denna grupp då aptiten ofta minskar med åren.

Då B12 framför allt finns i animaliska livsmedel är vegetarianer och veganer en annan grupp med ökad risk för vitamin B12-brist. De kan med fördel ta kosttillskott för att försöka tillgodose kroppens behov.

En tredje grupp som kan vara uppmärksamma på om de får i sig tillräckligt med B12 är typ 2 diabetiker som använder metaformin, då det försämrar upptaget av vitaminet från tarmen.

Misstänker du att du har brist på B12 kan du försöka äta en mer varierad och allsidig kost, alternativt börja med kosttillskott som hjälper dig att få i dig ditt dagliga behov.

Vanliga symtom

Det är dock inte helt enkelt att upptäcka att man har B12-brist, vilket beror på flera saker. Vitamin B12 kan lagras länge i levern, så när en frisk person slutar äta B12 kan ta det ta år innan kroppen visar tecken på brist. En annan anledning är att symtomen liknar många andra sjukdomar som förekommer hos äldre, som till exempel minnesproblem, muskelsvaghet, trötthet, anemi, depression och håravfall. Upplever du dessa symtom eller andra hälsoproblem som kan vara kopplade till B12-brist kan du kontakta vården. Det är nämligen enkelt att få svar på om man har brist på vitaminet, då det endast krävs ett blodprov, och upptäcks bristen tidigt är behandling med vitamin B12 både säkert och effektivt.

Den viktigaste B-vitaminen för hjärnan

Du vet säkert att det vi äter påverkar kroppens funktioner, så det är viktigt att vi får i oss alla ämnen vi behöver. När det kommer till kosttillskott fokuserar vi ofta på vad som är bra för hud, naglar och matsmältningen men glömmer ett viktigt organ som är betydande för vårt välmående – vår hjärna.

B12 har flera viktiga funktioner kopplade till just hjärnan och man brukar kalla den för den viktigaste B-vitaminen för hjärnan. Vitaminet behövs dels för att hjärnan och det övriga nervsystemet ska fungera och för att de röda och vita blodkropparna ska utvecklas normalt, men hjälper också immunförsvarets normala funktion och bidrar till minskad trötthet och utmattning – alltså symptom som märkbart kan påverka din vardag. Vitaminet är med andra ord en viktig pusselbit för att du ska orka vara ditt bästa jag och njuta av allt roligt som väntar i sommar.

Få tillskott av B12 i god tuggtablett

Bethover B12 är en liten och god tablett med smak av hallon som du kan suga eller tugga på alternativt svälja hel. Den innehåller inga animaliska ingredienser och är både laktos-, mjölk-, gluten- och jästfri och passar därför alla. Med en tablett om dagen täcker du enkelt ditt dagliga behov av B12, som bidrar till nervsystemets normala funktion, normala psykologiska funktioner och att minska trötthet och utmattning.

Bethover har även fler produkter som innehåller B12 och andra vitaminer som är betydande för hjärnan.

Produkterna går att köpa på Apohem.se, Apoteket, DOZ Apotek, Kronans Apotek, Apoteksgruppen och MEDS.se.

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.

Om Bethover

Bethover är ett finskt varumärke och en del av Verman Sverige AB som har funnits i över 30 år. I deras sortiment på den svenska marknaden ingår Bethover Brain, Bethover B12 och Bethover Mind.

Läs mer på: www.bethover.se
E-post: info@verman.se
Telefon: 031-785 19 30
Adress: Verman Sverige, Nääs Fabriker, Box 5052, 448 51 Tollered

Scroll to Top