• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Besök Bremen – bästa tipsen för en härlig vistelse

  Hansastaden Bremen är för många känd genom Bröderna Grimms berättelse om Stadsmusikanterna från Bremen, och visst är sagan en stor del av stadens identitet men här finns även mycket annat att se!

  Besök Bremen – bästa tipsen för en härlig vistelse
  Vackra Bremen. Copyright: Jonas Ginter

                                                                           
  Information angående coronapandemin

  Klicka här för att ta del av aktuell information om Bremen och pågående pandemi, samt hur stadens verksamheter och evenemang håller öppet.  
                                                                           

  Intill floden Weser ligger Bremen, cirka 12 mil sydväst om Hamburg. Du kan ta dig hit med tåg från Malmö, på cirka 7 timmar med byten i Köpenhamn, Rödby och Hamburg.

  Det är svårt att gå miste om hur stor del av Bremen som Stadsmusikanterna från Bremen är. I hjärtat av staden ligger till exempel en stor bronsstaty skapad av Gerhard Marcks 1952, som en hyllning till sagan. Den föreställer sagans huvudkaraktärer; en åsna, en hund, en katt och en tupp. Bremen är en del av semestervägen "Den tyska sagovägen", som sträcker från från Hanau, som ligger nära Frankfurt där bröderna Grimm föddes, till Bremen. 
  Läs mer om hur du kan uppleva Stadsmusikanterna från Bremen här

  Stadsmusikanterna från Bremen. Copyright: Jonas Ginter

  I Bremen tar sig många runt på cykel, vilket inte är så konstigt då Bremen har flest cykelvägar i hela Tyskland. Dessutom är landskapet i staden platt, vilket gör det extra bra för cykelturer.

  UNESCO:s världsarv

  I Bremen finns inte bara ett, utan två världsarv. Det ena är det magnifika stadshuset som är hela 600 år gammalt, och vars fasad i Weserrenässansstil lades till under senare år. Det andra världsarvet är den speciella och 5,5 meter höga Rolandstatyn som byggdes år 1404. 

  Marktplatz i Bremen. Copyright: Jens Hagens

  Stadens äldsta kvarter

  Förutom världsarven erbjuder Bremen mycket mer för den som är intresserad av historia. I stadens äldsta distrikt Schnoorviertel ligger vackra hus från 1400 och 1500-talet tätt efter varandra på smala gator. I kvarteren ryms även många restauranger, caféer, hantverks- och souvenirbutiker som du kan pausa i under promenaden bland husen. 

  Schnoorviertel. Copyright: Michael Bahlo

  Ta en paus vid floden Weser

  Om du vill ta en paus från historiska sevärdheter kan du promenera ner till Schlachte-promenaden nere vid floden. Här finns många pubar och restauranger, varav många har mysiga uteserveringar. 

  Under vår- och sommarmånaderna kan du även besöka en antik- och kuriosamarknad som hålls här varje lördag. 

  Floden Weser. Copyright: Jonas Ginter

  Böttcherstrasse 

  Böttcherstrasse är en gata i Bremens historiska kvarter, strax söder om torget. När du kliver in på den 110 meter långa gatan gatan är det som att ta ett steg in i den expressionistiska stilen. På gatan ligger flera restauranger, caféer, hantverksbutiker, två museer och ett stort klockspel beståendes av 30 Meissen-porslinsklockor. 

  Böttcherstrasse. Copyright: Ingrid Krause

  Tre drycker du inte vill missa i Bremen 

  Ända sedan 1000-talet har det bryggts öl i Bremen, och du känner säkert till stadens egna öl Beck som säljs på Systembolaget. Enligt en marknadsundersökning om öl är Beck inte bara Tysklands populäraste öl, utan även det starkaste ölvarumärket och en av Bremens största exportvaror. Vill du veta mer om Beck kan du gå på en guidad tur i bryggeriet med en engelsktalande guide. Läs mer om de guidade turerna här.

  Förutom ölen så är även kaffet signifikant med Bremen, och inte mindre än varannan kopp kaffe som dricks i Tyskland levereras av ett företag från Bremen. Det var här som Europas första kaffefabrik låg, och mindre rosterier som Lloyd Coffee och Cross Coffee har bidragit till Bremen idag ses som Tysklands kaffehuvudstad. Ytterligare en kuriosa om staden är att det var här som de tysktalande ländernas första caféet öppnade år 1673. 

  Café i trevliga Schnoorviertel i Bremen. Copyright: Ingrid Krause/WFB

  I Bremers storslagna Ratskeller finns en lång tradition av att bjuda gästerna på kulinariska upplevelser. Här har källarmästarna serverat och sålt tyska viner här sedan 1405, och än idag kan du njuta av ett gott vin här. Med sin historia på över 600 år är detta en av de äldsta vinkällarna i Tyskland, och här lagras dessutom landets äldsta vinfat – ett vin från Rüdesheim daterat 1953. Idag liknar vinlistorna på över 70 sidor mer en vinencyklopedi än en meny, och det finns hela 650 sorter att välja mellan. Förutom att dricka vin här kan du även avnjuta traditionella Bremen-rätter. 

  Festligheter året om 

  Här kan du läsa om hur regionens evenemang påverkas av coronapandemin. 

  Breminale 15-19 juli 2020 (inställt)
  Varje sommar omvandlas Bremen till en enda stor festival. Längst med Weser sätts scener upp och festivalprogrammet fylls av allt ifrån livemusik, konstutställningar, barnteatrar och dansuppträdanden. Dessutom sätts många matställen upp som säljer specialiteter från världens alla hörn. Här finns något för alla, och varje år kommer cirka 25 000 besökare. Dessutom är det gratis att besöka Breminale! I år är festivalen inställd, men planeras hållas öppet som vanligt 2021. Läs mer om festivalen här

  Breminale. Copyright: Jens Hagens

  Weinsommer 28 augusti-1 september 2020
  I slutet av sommaren möts vinentusiaster och vinproducenter i Bremen för att prata om, och inte minst smaka på, vin. Om du är vinintresserad är detta garanterat en höjdpunkt för dig. Här kan du läsa mer om Weinsommer.

  Freimarkt 16 oktober-1 november 2020
  Under 17 dagar i oktober varje år firas en extra adderad årstid i Bremen, nämligen Freimarkt. Då tar "Ischa Freimaak" över Bürgerweide och stadens centrum och det sätts upp ett gigantiskt pariserhjul, spökhus, åkattraktioner och ponnyridning. Doften från de brända mandlarna sprids över staden och från öltälten hörs ett härligt sorl. Detta vill du inte missa! Läs mer om Freimarkt här

  Här kan du läsa mer om Bremen!

  Tävling: Vinn en av sex resor till norra Tyskland

  Just nu har du möjligheten att vinna en resa till Bremen eller någon av de många andra sevärda städerna i norra Tyskland. Tävlar gör du här:  

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!