3 städer att besöka i norra Tyskland

När man bara vill komma bort för en stund och inte lägga hela semestern på att resa långt, då är Tyskland ett fantastiskt alternativ. Här tipsar vi om tre städer som knappt ligger ett stenkast bort.

Hitta hit

Tyska Husum ligger längs den norra västkusten. Hit tar du dig enklast med bil från Sverige. Antingen med båt, förslagsvis Stena Line mellan Göteborg och Kiel, eller bilen genom Danmark. Du kan även flyga till Hamburg och därifrån ta dig upp de cirka 15 milen till Husum.

Husum

Maritim charm, lugnt tempo bland fiskargränder, topprestauranger och hamnkrogar som överraskar med läckerheter. Välkommen till tyska Husum! Här kan du vandra och njuta av promenader längs vattnet med en fantastisk vy över Nordsjön. Missa inte heller det Unesco-listade världsnaturarvet Wattenmeer, nationalparken som är Tysklands största och som ligger till 68 procent under vattnet.

Husum är staden som blev en hamnstad över en natt. Efter en stor översvämning under andra hälften av 1300-talet hamnade stora delar av kusten under vatten och invånarna såg möjligheten att bli ett handelscentrum. Med åren har hamnen tappat i betydelse och idag är Husum mer en semesterort.

Ta en rundtur bland stadens största sevärdheter
Men Husum har också mycket annat att erbjuda i form av kultur. Faktum är att man skapat en speciell kulturstig som man kan följa för att inte missa någon av de 32 viktigaste historiska och arkitektoniska sevärdheterna. Turen börjar vid Altes Rathaus vid Marktplatz, där den ena sevärdheten efter den andra radar upp sig. Den första är Marienkirche, byggd under 1830-talet i gult tegel. Kyrkan anses vara en av de mest betydelsefulla klassicistiska byggnaderna i Nordeuropa.

Flera museer längs med kulturstigen sätter fokus på Husums maritima arv, som sjöfartsmuseet Nordfriesland eller det helt omgjorda NordseeMuseum Nissenhaus, Husum. Här levandegörs livet vid och med havet och kampen mot naturkrafterna. Även Husums slott är väl värt ett besök. Det ligger i kanten av stadens centrum i en park, som förvandlas till ett hav av blommande krokusar på vårkanten.

Hitta hit

Till Kiel kan du som den hamnstad det är enkelt ta dig med färja, bland annat från Göteborg. Ett annat alternativ är att köra genom Danmark.

Kiel

Den avslappande sjöfartsstaden Kiel är huvudstad i Schleswig-Holstein Staden kan sammanfattas med tre ord: stränder, hamnen och skeppsvarvet. Kiel var under många år en viktig varvs- och sjöfartsstad men idag kännetecknas staden av studentliv, avslappnad livsstil och storstadskänsla. En stad som har allt med andra ord.

Shoppa och pausa
Här kan man strosa runt på gågatorna, shoppa allt från mode till fina tyska delikatesser i galleriorna och ta välförtjänta pauser på trevliga caféer, för att sen avsluta dagen med en god tysk öl på en av Kiels trevliga barer. Allt detta ackompanjerat av doften av hav som letar sig långt in i centrala Kiel.

3 städer att besöka i norra Tyskland
Kiel från ovan. Foto: DZT

Bland de stora sevärdheterna i centrum kan du besöka kyrkan Nikolaikirche, det gamla rådhuset Altes Rathaus med sitt 106 meter höga rådhustorn och Kiels kloster. Här finns också ett trevligt kafé där man kan lära sig mer om Kiels historia. Vill du shoppa finns det stort utbud i CITTI-MARKT som erbjuder allt från fina viner till kläder.

Hitta Hit

Flensburg ligger cirka sju kilometer från danska gränsen. Enklast är just att ta bilen via Danmark, alternativt att kombinera det med någon annan ort i Tyskland till exempel Kiel, dit du kan ta färja från Sverige.

Flensburg

Den tredje största staden i den tyska delstaten Schleswig-Holstein, efter Kiel och Lübeck är Flensburg precis vid gränsen mot Danmark. Flensburg är en av de tyska städer som praktiskt taget klarade sig utan skador under andra världskriget. Under många år var staden en del av Danmark så här finns tydliga kopplingar till landet som gränsar i norr. Numera är Flensburg främst en handelsstad med en betydande del av gränshandel. Den mysigaste shoppinggatan är stadens gågata med alla sina affärer, restauranger och kaféer kantad av de gamla husens vackra fasader. Flensburg är även en grön stad med parker och stränder för rekreation och nöje.

3 städer att besöka i norra Tyskland
Flensburg vid gränsen mot Danmark. Foto: Istock.

Tysklands enda rom-museum
En rolig sevärdhet är den gamla tullbyggnaden på Schiffbrucke 39 från 1843, här huserar sjöfartsmuseet med historiska målningar och modeller av skepp, navigationsinstrument och sjökartor. I källaren hittar man Tysklands enda rom-museum som visar hur handeln med socker och rom gick mellan Flensburg och Karibien.

LÄS OM FLER RESMÅL I TYSKLAND HÄR

3 städer att besöka i norra Tyskland
Scroll to Top