Vanligaste orsaken: Därför drabbas läsarna av ilningar

Den vanligaste orsaken till ilningar i tänderna är att du äter eller dricker något kallt. Det visar den undersökning som Icakuriren och Hemmets Journal har gjort bland sina läsare. Här avslöjar vi hur du kan lindra problemet.

Många svenskar drabbas av ilningar i tänderna. Vissa beskriver smärtan som att det isar, medan andra säger att det bultar eller molar. Gemensamt för många är att de upplever en väldigt obehaglig känsla i munnen, som i vissa fall påverkar så mycket att vardagen begränsas. Det kan till exempel handla om att man undviker viss mat och dryck eller skippar aktiviteter utomhus en kall eller blåsig dag.   

I en undersökning, som Icakuriren och Hemmets Journal gjort i samarbete med Colgate, har läsarna nu fått möjlighet att svara på frågor om ilningar i tänderna. Totalt deltog drygt 600 personer.

Undersökningen visar att över 25 procent av de svararande har problem varje dag. Många uppgav också att de kände av ilningarna flera gånger i veckan. Vanligaste orsaken till smärtan var enligt majoriteten att de åt eller drack något kallt. Men många kände också av smärtan när de åt eller drack varmt eller sött. Intressant var samtidigt att mer än 65 procent inte hade gjort något för att behandla problemet.

LÄS MER: Här är symptomen för ilande tänder

Vanligaste orsaken: Därför drabbas läsarna av ilningar
Glass är en sak som kan orsaka ilningar. Foto: Istock

Tre enkla steg

Lone Lenes är tandläkare på Colgate. Hon menar att det är onödigt att så många människor går runt och har ont, när det finns en enkel metod som kan lindra ilningarna omedelbart.

– Det här är något du kan göra hemma själv. Du följer bara tre enkla steg. Ta lite av tandkrämen Colgate® Sensitive Pro-Relief på fingret, lägg klicken på stället där du har ont och massera i en minut. Det är väldigt enkelt, säger hon.

Vanligaste orsaken: Därför drabbas läsarna av ilningar

Så uppkommer problemet

Problemet med ilningar uppkommer när tandköttet trycks tillbaka och tändernas rotytor exponeras. Det beror på att det, mellan rotytan och tändernas nervcentrum, löper mikroskopiska kanaler, som innehåller vätska. När vätskan utsätts för irritation, rör den sig. Och det är detta som i slutändan ger upphov till smärta och obehag

Enligt Lone Lenes är det den patenterade Pro Argin-teknologin, som gör tandkrämen så unik. Den tillför extra aminosyra, som redan finns naturligt i ditt saliv.
– Detta leder till att det skapas ett kalciumlager, som skyddar tänderna och gör att smärtan försvinner, säger Lone Lenes.

Vanligaste orsaken: Därför drabbas läsarna av ilningar
Tandkrämen gör att smärtan lindras omedelbart. Foto: Istock

Verkar omedelbart

Hon berättar att många andra liknande produkter främst lindrar smärtan och det kan ta veckor innan du märker resultat.

– Skillnaden med  Colgate® Sensitive Pro-Relief™ är att tandkrämen verkar omedelbart, säger hon.

För riktad smärtlindring har Colgate även utvecklat en ny anti-ilingspenna med tillhörande tandborste med mjuka borst.

– Pennan är ett bra komplement. Den är runt tio centimeter lång och du kan använda den när som helst under dagen. Den är smidig att ha i både väskan och fickan, säger Lone Lenes. 

LÄS MER: Här är vanligaste orsakern till att du drabbas av ilningar

* Rabatten kan användas på ICA, Coop, Willys, Citygross mfl. Alla personuppgifter som överförs, behandlas enligt personuppgiftslagen och kommer endast att användas i samband med att du får rabatten. 

Scroll to Top