Ewa Meurk är civilingenjören från KTH som bytte yrkesbana och numera titulerar sig hälsoingenjör. Hon har själv gjort en total omställning av sin kost och livsstil vilket ledde till att hon blev smalare, piggare och friskare.
— Jag slutade med socker, vetemjöl och processade livsmedel med långa innehållsförteckningar. Istället började jag äta näringsrik, hemlagad mat, säger hon.
Idag skriver Ewa böcker, håller föreläsningar och kurser om hur människor, särskilt pre- eller typ 2-diabetiker, kan förbättra sin hälsa. Hon driver även sajten elitista.se med målet att människor ska återfå eller bibehålla sin metabola hälsa.
Läs även: Fredrik Paulún: ”Du mår bättre efter bara en vecka utan socker”
Här delar hon med sig av fyra saker att ha koll på för en bättre metabol hälsa.
Fyra steg till en bättre metabol hälsa
1. Släng vågen – mät midjan
Vikt fördelas olika på olika människor så stirra dig inte blind på vågen. Använd ett måttband i stället. En kvinna med ett midjemått på 80-88 centimeter räknas vara i riskzonen för ohälsa. Är midjemåttet över 88 anses risken vara hög. För män innebär ett midjemått på 94-101 centimeter en ökad risk. Allt över 101 centimeter anses vara en hög risk för framtida sjukdom.
Mät så här: Lägg måttbandet vågrätt strax ovanför navelhöjd. Håll inte in magen!
Läs även: 7 saker som händer om du slutar äta socker
2. Ha koll på blodsockret
Högt blodsocker beror på nedsatt känslighet för insulin hos kroppens celler (insulinresistens) eller nedsatt funktion hos de insulinproducerande cellerna
i bukspottskörteln. Övervikt, fetma, fysisk inaktivitet och ohälsosamma matvanor ökar risken.
Om du på morgonen på fastande mage har ett blodsockervärde som ligger på 6 mmol/L eller mer tyder det på ett förhöjt blodsocker. Mät vid samma tidpunkt flera dagar på raken eftersom värdet kan variera. Om du har för högt blodsocker kan du ofta sänka det genom att äta hälsosammare och röra på dig mer.
Mät så här: Många apotek erbjuder blodsockermätning och man kan också köpa en blodsockermätare för några hundralappar.
Läs även: Katharina åt sig fri från diabetes typ 2: “När jag ändrade min kost slapp jag medicinen”
3. Jobba med blodfetterna
Blodfetter är ett samlingsnamn för olika typer av fetter som finns i blodet, som kolesterol och triglycerider. Om halterna blir för höga kan de börja lagras in i väggarna i blodkärlen, vilket gör kärlen stelare. Det finns också en risk att kärlen täpps igen vilket kan orsaka blodproppar, stroke, hjärtinfarkt och kärlkramp.
Gränsen för en önskvärd halt av LDL och HDL tillsammans brukar vara högst 5,0 millimol per liter. Gränsen för en önskvärd halt av triglycerider brukar vara högst 2,0 millimol per liter. Har man förhöjda värden gäller det att äta hälsosammare och vara mer fysiskt aktiv. Samt dricka mindre alkohol och sluta röka.
Mät så här: Genom blodprov hos läkare eller privat nättjänst som Saluto (där du kan få en AI-baserad analys av din metabola hälsa), Svensk provtagning, Werlabs, Medicheck eller liknande och få hjälp att tolka värdena.
Läs även: Stabilt blodsocker på naturlig väg: 7 hjälpsamma tips
4. Glöm inte blodtrycket
En tredjedel av befolkningen har högt blodtryck. Högt blodtryck är ofta ett tecken på blodkärlens åldrande. Ju stelare och trängre blodkärlen är desto mer motstånd får hjärtat att arbeta mot. Dåliga matvanor, rökning, stress, för mycket alkohol och stillasittande bidrar till ett högre blodtryck. Blodtrycket ska helst inte vara över 120/80 mmHg.
Mät så här: På vårdcentral eller apotek som erbjuder tjänsten.
Sockerfria dagen
Den 12 oktober är numera Sockerfria dagen. År 2019 grundade Ewa Meurk den tillsammans med programledaren och komikern Babben Larsson samt sjuksköterskan och sockerexperten Bitten Jonsson.
Årets tema är Socker och Longevity (engelskt ord för lång livslängd). Vilken effekt har socker på våra kroppar och vilka långsiktiga hälsovinster kan vi uppnå genom att minska intaget av socker?
Läs mer på sockerfriadagen.se
Artikeln publicerades först hos Tidningen Hälsa