Socker finns precis överallt runt omkring oss, i kakor, glass och godis. Men det gömmer sig även i våra vanligaste livsmedel och i det mesta av den ultraprocessade maten.
Men vad är så dåligt med socker och varför är det så svårt för oss att stå emot suget efter det söta?
LÄS ÄVEN: 7 saker som händer om du slutar äta socker
Därför vill vi äta socker
– Söta smaker har varit ”magiska” för våra förfäder, då det garanterar ett relativt högt energiinnehåll och att maten är ofarlig. Det finns inget i naturen som är sött och giftigt och det första vi smakar i livet, modersmjölken, är söt. Därför höjs nivån av dopamin, serotonin och endorfiner när vi konsumerar söta saker och för många blir det en ventil och snabb kick att äta socker. Man mår bra i stunden men på sikt blir konsekvenserna förödande, säger näringsfysiologen och kostexperten Fredrik Paulún.
Beroende av socker
Vad som triggar sockersuget varierar från person till person, menar han.
– Många blir mer sötsugna när de är stressade eller har sovit för lite. Energiunderskott är också en vanlig trigger men samtidigt är många så sockervana, eller till och med sockerberoende, att deras biokemiska miljö i kroppen gör dem konstant sockersugna. Utan den dagliga sockerkicken mår de helt enkelt dåligt och får abstinens, säger Fredrik Paulún.
LÄS ÄVEN: Jessica, 52, slutade äta socker: ”Fick ett helt nytt liv”
Raffinerat socker ökar hungerkänslorna
Raffinerat socker av alla slag ger sockerkickar, men också hormonet ghrelin som reglerar aptiten och skapar hungerkänslor ökar.
– Det ökar sockersuget så att sockerkonsumtion upprätthåller suget efter sött, vilket är en kvarleva från den tid då det söta faktiskt var nyttigt. Så länge det finns söta saker i vår närhet är vi programmerade att äta dem.
Produkter med mycket tillsatt socker
När socker står högt upp på innehållsförteckningen innehåller produkten mycket tillsatt socker.
Socker kan tillsättas som ingrediens under flera olika namn som exempelvis sackaros, glukos, fruktos, maltos, dextros, invertsocker, stärkelsesirap eller high corn syrup.
LÄS ÄVEN: Stabilt blodsocker på naturlig väg: 7 hjälpsamma tips
Sockersanera ditt liv
– De upprätthåller sötsug och påverkar tarmfloran negativt. Det är ännu en viktig faktor då en dålig tarmflora kan öka sötsuget i sig. Forskning har visat att sockerintag gynnar tillväxt hos bakterier som gör oss sötsugna. Att avstå från socker en vecka kan därför göra underverk med sötsuget då ghrelinet minskar, tarmfloran förbättras och sötsuget sjunker till ett minimum. Även motion har man sett kan hjälpa till, säger Fredrik Paulún.
Fördelar med sockerfri livsstil
Bara efter en vecka med sockerfri kost kan du känna av positiva hälsoeffekter.
– Man mår mycket bättre då man får jämnare humör och slipper känslan av att vara lite förgiftad efter sockerintag. Dessutom blir sömnen förbättrad och energinivåerna högre, så man slipper dippen som uppstår efter sockerruset.
LÄS ÄVEN: Malin gick ner 30 kilo efter livsstilsförändringen – nu vill hon peppa andra
Ickeprocessad och ultraprocessad mat
Exempel på ultraprocessad mat (har genomgått en hög grad av industriell behandling):
Sötade drycker, snacks (som chips, ostbågar), pommes frites, glass, godis, bakverk, sötad fruktyoghurt, färdigrätter, fiskpinnar, flingor, pulversoppor.
Exempel på processad mat (behandlad för att hålla längre eller smaka bättre):
Färskt bakat bröd, ost, konserverad mat, korv, bacon, rökt fisk.
Exempel på icke processad mat:
Frukt, rotfrukt, grönsaker, baljväxter, ägg, nötter, obehandlat kött, obehandlad fisk, ägg, mjölk.
Sockerfria dagen
Den 12 oktober är numera Sockerfria dagen. År 2019 grundade Ewa Meurk den tillsammans med programledaren och komikern Babben Larsson samt sjuksköterskan och sockerexperten Bitten Jonsson.
Årets tema är ”Socker och Longevity” (engelskt ord för lång livslängd). Vilken effekt har socker på våra kroppar och vilka långsiktiga hälsovinster kan vi uppnå genom att minska intaget av socker?
Läs mer och boka på sockerfriadagen.se