3 yogapositioner att starta dagen med: Få en bättre morgon på 10 minuter

Rulla ut yogamattan i vardagsrummet och börja morgonen med de här tre yogaövningarna som är bra för din matsmältning och lugnar ditt sinne. Ge dig själv en mjuk yogastart på dagen.

Låt de här tre yogaövningarna bli en del av din morgonrutin för att få en smidig start på dagen. Detta är tre avslappnande yinyogaställningar som ger energi till matsmältningssystemet och som hjälper dig att lugna ditt sinne och får dig att känna dig mer jordad.

Yogaövningarna hjälper dig att stretcha och balansera meridianerna för mage och mjälte, som går längs kroppens framsida, ben och fötter. Dessa meridianer är mest aktiva mellan klockan 7 och 11 och mår bäst av yogaträning då. Andas och känn lugnet skölja över dig.

Avsätt 10–15 minuter och gör varje övning i 3–5 minuter.

ANNONS

Sitt på knä – stimulerar matsmältningen

Ställningen hjälper dig hitta inre frid och stabilitet.

Denna ställning sträcker ut dina knän, skenben och vrister. Den stimulerar särskilt matsmältning och immunförsvar. Ställningen hjälper dig att hitta inre frid och stabilitet. Den är också bra för tankar som rusar, oro och inre kaos.

Gör så här:

 1. Sätt dig på hälarna med rak rygg och svanskotan riktad neråt. Sänk axlarna, öppna bröstkorgen och vila kroppen i en sittande position. Placera handflatorna på låren med handflatorna uppåt eller nedåt. Slut ögonen och känn lugnet sänka sig.
 2. Du kanske vill lägga en filt eller liknande under knäna eller fotlederna för att göra ställningen mer skonsam. Du kan också placera en yogaboll eller ett yogablock under rumpan.
 3. Känn en stretch i knän, skenben och fotleder.
 4. Vila i positionen i 3–5 minuter.

Tåstretch – grundar och ger stadga

Den här postitionen är grundande och ger dig stadga.

Tåstretchning öppnar upp tårna och stimulerar kroppens sex meridianbanor som börjar och slutar i tårna. Positionen är grundande och hjälper dig hitta stadga. Den hjälper dig också att släppa på spänningar längs hela baksidan av kroppen och motverkar huvudvärk, oro och tankspriddhet.

Gör så här:

 1. Stå på alla fyra och vrid ut knäna en aning åt sidorna. Låt insidan av fötterna röra vid varandra. Låt rumpan nudda hälarna och vila underarmarna mot mattan. Nu börjar du slappna av i nacke, axlar, över- och underkropp och fotleder.
 2. Du kan eventuellt sträcka armarna framåt och vila underarmarna och pannan på yogamattan (liggande tåsträckning), eller så kan du komma upp med överkroppen (sittande tåsträckning).
 3. Känn en stretch längs dina anklar, fötter och tår.
 4. Vila i positionen i 3–5 minuter.

Barnet – minskar stress och oro

Barnets position är lugnande och vilsam. Den släpper på spänningar i ländryggen och ökar smidigheten i höfter, lår och vrister.

Barnet är en lugnande och närande position. Den kan hjälpa dig att läka och komma i kontakt med ditt inre barn. Ställningen sträcker ut anklar, knän, höfter och hela ryggen medan magen pressas samman och stimulerar matsmältningen.

Gör så här:

 1. Sätt dig på hälarna och låt dina stortår mötas. Böj dig framåt, lägg pannan på yogamattan och vila överkroppen mellan benen.
 2. Sträck armarna framåt och vila armbågar, underarmar och handflator i mattan. Slappna av i axlar och nacke.
 3. Du kan eventuellt vila överkroppen på en yogastolpe för att göra ställningen mjukare (stöttat barn), eller så kan du vila pannan på ett yogablock (djupt barn).
 4. Massera dina inre organ genom att ta några djupa andetag och släpp taget om utandningen.
 5. Njut av ställningen i 3–5 minuter.

Yinyoga – mjuk form av yoga

Yinyoga är en yogaform som enligt Cathrine Koefoed har blivit allt mer populär på senare år. Den är välgörande i vår stressiga vardag då vi behöver koppla av och koppla bort.

Yinyoga är en passiv form av yoga där fokus ligger på att bearbeta kroppens bindväv istället för muskler, bland annat genom stretchning.

– I yinyogans vidunderliga värld vänder vi blicken inåt och gör en inre upptäcktsfärd medan vi sträcker kroppen i positiv balans, säger Cathrine Koefoed.

Den här yogaformen har många fördelar för hälsan. Den ökar kroppens smidighet och rörlighet, sänker stressnivån, förbättrar kroppshållningen och ökar blodcirkulationen.

– Den befriar dig också från fysiska och mentala spänningar, ryggsmärta, huvudvärk, obalans i kroppen och mycket mer.

Scroll to Top