Bättre balans på 5 minuter – Så här gör du!

Att träna balansen några minuter varje dag kan vara den bästa investeringen du gör för din hälsa. Bra balans minskar risken för fall och frakturer. Och det är aldrig försent att börja med balansträning.

Jag gungar upp och ner på tårna för att träna upp balansen medan jag borstar tänderna, säger Åse Rønning. Åse och resten av kvinnogruppen i Kristiansand träffas minst en gång i veckan för att träna yoga och balans. Det är bra för både kropp och själ.

– När man blir äldre blir det allt viktigare att hålla sig mjuk, smidig och att ha en bra balans. Medan andra träningsformer kan slita på kroppen, är det tvärtom med balansträning. Den är uppbyggande vilket är enormt viktigt när man åldras, säger Christina Rike som leder träningsgruppen.

Therese Brovold, fysioterapeut och forskare vid Oslo och Akershus högskola, förklarar att balansen försämras med åldern. Vissa märker det redan i 40-årsåldern medan många först lägger märke till förändringar sedan de fyllt 50. Från 70-årsåldern försämras balansen allt snabbare.

– Alla får åldersrelaterade förändringar i nervsystemet och musklerna blir svagare. Dessa två komponenter bidrar till en minskad balanskontroll. En tredjedel av alla personer över 65 år och hälften av de över 80 år ramlar minst en gång om året. Och för att minska fall och frakturer är det viktigt att träna balans och styrka, säger Therese Brovold.

Bättre balans på 5 minuter – Så här gör du!
Det spelar mindre roll vilka slags balansövningar du gör så länge de är fysiskt utmanande. Här tränar Signegun Romedal, Åse Rønning och Elin Thorvik Andersen.

Bara fem minuter

Synen påverkar också balansen, och den är viktig för att vi ska kunna orientera oss.

Informationen som vi tar in via ögonen skickas vidare till hjärnan där den bearbetas och sedan går ut till musklerna som svarar på impulsen.

I boken Ungdomskilden (Ungdomskällan) beskriver Audun Myskja, överläkare och chef för Senter for livshjelp, balansträning som en av de viktigaste åtgärderna för en bättre hälsa.

– Balansträning är den bästa investeringen i den egna hälsan, och det råder ingen tvekan om att den kan förändra det biologiska åldrandet.

Forskning visar att balansen är den mest exakta markören för vår biologiska ålder, till och med mer exakt än kolesterol och blodtryck, förklarar Audun Myskja.

Om balansen inte bibehålls minskar den. Och när den försvagas blir gångfunktionen sämre, och det kan leda till förlust av diagonalgången.

LÄS ÄVEN: Vanja återfick balansen tack vare yoga

– Det som händer är att kontakten mellan hjärna och kropp försämras vilket i förlängningen leder till passgång och stela, korta steg. Detta ser man ofta hos äldre som går med stavar eller med käpp.

– Stå på ett ben och balansera – blunda gärna. Det är det enklaste och samtidigt det mest effektiva du kan göra för balansen, och det kan räcka med så lite som fem minuter om dagen.

Och även om balansen redan har försämrats är det aldrig för sent att börja.

– I motsats till vad man tidigare trott har det visat sig att det går att träna upp många kroppsfunktioner även i hög ålder. Så även om du är äldre och har fått försämrad balans kommer du snabbt att märka av de positiva effekterna av balansträningen, säger Audun Myskja.

Bättre balans på 5 minuter – Så här gör du!
Balansträning flyttar fram det biologiska åldrandet och minskar risken för fall och frakturer. Veronica Bjørnstøl Reijnen (till vänster) och Christine Rike ökar svårighetsgraden genom att blunda medan de balanserar.

Fördröjer åldrandet

I arbetet med boken Aldring (Åldrande) jobbade Bjørn Grinde, författare och biolog vid Folkehelseinstituttet, på att förstå vad som faktiskt händer under åldringsprocessen.

– Jag tror att det går att fördröja det naturliga förfallet. Kost och kosttillskott betyder förstås mycket, men det gör även träning, säger Bjørn Grinde.

Även om det kanske inte är möjligt att stoppa åldrandet så är han övertygad om att fysisk och mental träning kan bidra till att fördröja åldrandet. Och i det sammanhanget kan balansträning spela en viktig roll.

LÄS ÄVEN: Få bättre balans med rätt matvanor

– Frakturer, ofta i armar och lårbenshals, är bland de vanligaste hälsoproblemen för äldre och följderna blir ofta allvarligare än för unga. Det tar längre tid att läka frakturerna och många återfår aldrig full rörlighet. Att förhindra fall och frakturer är därför oerhört viktigt, och balansträning är ett bra sätt att göra det på, fortsätter Bjørn Grinde.

För kvinnorna i Kristiansand har den regelbundna balansträningen blivit så viktig att det krävs mycket för att de ska missa ett träningspass.

– Jag märker att jag blir både smidigare och vigare, och balansen är förstås mycket bättre. Och sedan jag började med det här har jag även blivit bättre på att hantera stress, säger Silje Bertelsen-Eng.

Fler enkla övningar

  • Stå på ett ben samtidigt som du roterar fotleden på det andra benet.
  • Stå på ett ben samtidigt som du sträcker den andra foten ut åt sidan.
  • Stå på ett ben samtidigt som du lyfter och drar upp motsatt knä.
  • Stå bredbent och gunga rytmiskt med djupa knäböj samtidigt som du svänger på armarna och roterar ryggraden från sida till sida.

Källa: Ungdomskilden av Audun Myskja

  • Balansera på nedfallna trädstammar.
  • Om du har en hund kan du stå på ett ben varje gång hunden stannar för att lukta på något.
  • Stå på en balanskudde eller på ett ben medan du borstar tänderna.
  • Det är bra att gå på skogsstigar, men ännu bättre att gå utanför dem.
  • Sätt dig inte ner när du tar på sockor och skor. Om du i stället står upp får du ett pass balansträning på köpet.
  • Lägg dig ned på golvet och res dig upp igen några gånger varje dag. Om du skulle ramla är det viktigt att du är stark nog att ta dig upp själv.

Källa: Therese Brovold, fysioterapeut och forskare

 

Scroll to Top