Kim räddade sin man när hans hjärta stannade: “Jag kämpade för hans liv”

Mitt i natten slutade Tonys hjärta att slå. Tack och lov vaknade hans hustru Kim och hon visste precis vad hon måste göra: ringa efter en ambulans och börja med hjärt-lungräddning.

Kim och Tony Parling har levt tillsammans ett helt liv. De bor på landet i Vagnhärad och har båda sina söner och barnbarn i närheten. Men hade det inte varit för Kims kunskaper i hjärt- och lungräddning (HLR) hade hon kunnat mista sin Tony. Det har nu gått ett år sedan den dramatiska natten våren 2022 då Tonys hjärta plötsligt slutade slå.

Kim och Tony Parling

Ålder: 58 år.
Familj: Sönerna Jim och Pontus och barnbarnen Tindra, 7, Frans, 4, Freja, 3 och Ronja, 3 och hunden Torsten.
Bor: I Vagnhärad.

– Jag vaknar på natten av att Tony rosslar och krampar. Jag trodde först att han drömde, säger Kim.

När hon inte får någon kontakt med maken går hon till hans sida av sängen, ringer 112 och slår på mobilens högtalare och börjar göra hjärtkompressioner.

– Jag förstod ganska snabbt att det var ett hjärtstopp. ”Skicka en ambulans, det här är allvarligt”, ropar jag till operatören, berättar Kim.

Gjorde HLR i 14 minuter

I 14 minuter höll hon Tonys hjärta pumpande i väntan på ambulansen. Hon var hela tiden rädd att inte orka. Larmcentralen stöttade henne att fortsätta med kompressionerna.

– Det var tungt och jobbigt, jag var helt slut och skakade i kroppen. De bad mig sjunga Här kommer Pippi Långstrump och det hjälpte mig att hålla takten.

Kim berättar att hon i sitt jobb som skolchef arbetar med att utbilda personalen i HLR. Hon kände sig trygg när det hon övat inför blev allvar.

Hunden Torsten är också en del av familjen.

– Jag var fokuserad och kämpade för hans liv. Tony är mina barns pappa och vi har fyra barnbarn. Men jag kräktes efteråt för det är jättetungt att göra hjärt-lungräddning.

När ambulansen väl var på plats gick det fort. Tony fick två omgångar med hjärtstartaren och Kim följde med i ambulansen. När de kom in till sjukhuset möttes hon av applåder. Vårdpersonalen säger att hon räddat makens liv.

Har ett medfött hjärtfel

Men vägen tillbaka till vardagen har varit lång. Även om Tony har gjort stora framsteg och lärt sig gå och prata igen, har han inte kunnat gå tillbaka till sitt gamla jobb som byggsäljare på en brädgård.

– Jag är svag på vänster sida efter två stroke och kämpar med hjärntrötthet, daglig huvudvärk och minnesförlust. Det är jobbigt att inte kunna vara i gång som vanligt. Förr satt jag aldrig still. Jag byggde på huset, renoverade, klippte gräset och busade med barnbarnen.

Kim och Tony kan pusta ut efter dramat. Nu hoppas de att fler lär sig hjärt-lungräddning.

Tony lever med ett medfött hjärtfel och har genomgått flera operationer för att få ordning på problemen.

– Efter hjärtstoppet opererade man in en pacemaker och den gör att jag inte får vara nära elektriska saker som mobiltelefonen och åkgräsklipparen.

Tony och Kim hoppas att fler lär sig hjärt- och lung-räddning för att klara av liknande situationer.

– Livet har blivit helt annorlunda än vi tänkt. Men vi är tacksamma över den tid vi får vara tillsammans med våra barn och barnbarn.

Scroll to Top