Kjells trötthet berodde på testosteronbrist: “Först när jag visade provsvaret blev jag trodd”

Kjell blev långsamt extremt trött och kraftlös. Han led ofta av dåligt humör och var på vippen att förlora sin fru. Så avslöjade ett blodprov att Kjell hade brist på det manliga könshormonet testosteron. Nu får han rätt behandling. – Äntligen har jag fått ordning på min kropp!

Kjell Ahlbin

Ålder: 57 år.
Familj: Frun Elva och två barn.
Bor: Stockholm.
Gör: Kock och kör egen taxibil.

Under flera års tid sökte kocken och tvåbarnspappan Kjell Ahlbin hjälp för sin trötthet. Han var utmattad, tappade gnistan totalt och förvandlades till en riktig sjusovare.

– Mitt inre driv och energi försvann. Jag säckade ihop och tappade glädjen och lusten till det mesta och jag behövde sova i flera timmar efter jobbet för att orka umgås med familjen, säger Kjell.

Han försökte acceptera läget. Men han sörjde sitt forna jag. Den positive och glade och energiske killen med tusen järn i elden, han som höll ett högt tempo som kock och extrajobbade med egen taxibil. Han kände sig fysiskt utmattad och nedstämd, drog sig undan umgänget med vänner och isolerade sig.

Han sökte hjälp flera gånger på sin vårdcentral.

– Alla provsvar är bra, det är en depression, sa läkarna och ville skriva ut antidepressiva. Jag vägrade eftersom jag varken var deprimerad eller utmattad. Jag kände att det var något annat.

Kjell som alltid varit hälsomedveten och tränat tre–fyra gånger i veckan orkade inte ens ta sig till gymmet.

– Jag märkte att jag tappade muskler och samlade på mig hull, särskilt runt midjan. Det spelade ingen roll hur mycket jag tränade, kroppen svarade inte på träningen som den brukade. Att jag tappade muskler bidrog säkert också till att jag blev så trött

En aha-upplevelse

Även det positiva glada sinnelaget hos Kjell förändrades. Han som sällan blir arg, blev lättirriterad och grinig.

– Jag fick kort stubin och kunde brusa upp och tända till för det minsta lilla. Som att någon stod i vägen för mig i en kö. Min fru sa att det var som att leva med någon som ständigt lider av extrem PMS. Jag var som en krutdurk som när som helst kunde explodera.

Kjell låg allt oftare på sofflocket, isolerade sig och tappade lusten att träffa vänner. Det var trögt med sexlusten och samlivet med hustrun Elva blev lidande. Kroppen slutade fungera och självkänslan bröts ner.

– Det var slitsamt för min fru att leva med mig och vi pratade flera gånger om att skiljas.

Sakta hade Kjell anpassat sig till förändringen och nästan gett upp hoppet.

– Det kom smygande så sakta under flera år och det är många olika symtom som stämmer in på andra sjukdomar, så man tänker inte att allt beror på att man har brist på ett hormon.

När en bekant av en slump berättade att han lidit av testosteronbrist kände Kjell igen sig. Han började googla och plötsligt fick allt sin förklaring. Nästan samtliga symtom stämde in på Kjell.

– Det var som en aha-upplevelse. Pusselbitarna föll på plats.

Vårdcentralen ville inte ta några testosterontest på Kjell.

– Kanske tyckte de att testerna var för dyra, tror Kjell.

Han bestämde sig för att betala för att göra en privat hälsokontroll och bad särskilt att även få kolla testosteronet.

– Det visade sig att värdena var rejält låga. Men först när jag gick tillbaka och visade provsvaret på vårdcentralen blev jag trodd och fick hjälp.

Kjells trötthet berodde på testosteronbrist:
– Jag har valt att vara öppen med det här för att andra män ska slippa lida i onödan, säger Kjell.

Ingen mirakelkur

Kjell fick en remiss till endokrinologen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Behandlingen går ut på att tillföra testosteron och målet är att återställa en normal nivå i kroppen. Vanligast är att man får testosteron antingen i form av en gel som smörjs på huden varje dag. ­Efter att ha behandlats med gel i ett halvår fick Kjell injektioner.

– Så fort jag fick rätt behandling vände allt nästan på en vecka. Jag mådde snabbt bättre och det kändes som att jag blev mig själv igen.

Fylld med ny kraft kom Kjell igen. Han blev lugnare och inte lika lätt arg.

– Äntligen har jag fått ordning på mina hormoner och kroppen fungerar som den ska. Min fru och jag har ett samliv igen och är lyckliga tillsammans.

Kjell går till vårdcentralen var sjätte vecka och får en testosteroninjektion av distriktssköterskan.

– Man ska inte tro att testosteron är något mirakel­medel. Det tog tid att komma tillbaka från den rejäla svacka som jag hamnat i. Nu när muskelstyrkan är tillbaka känns det härligt att träna.

Kjell är övertygad om att det finns fler män och par som lider i onödan på grund av testosteronbrist. Han hoppas att fler ska få hjälp och inte ge upp.

– Jag har valt att vara öppen med det här. Jag tog kontakt med mina vänner och berättade anledningen till att jag inte hört av mig. Det känns viktigt att våga prata. Jag vill dela med mig av mina erfarenheter i förhoppning att jag kan bidra till att rädda fler liv och äktenskap.

Kjell önskar att den offentliga vården ska erbjuda fler män att ta testosteronprov.

– Om det anses för dyrt, så kan de väl i alla fall erbjuda patienten att få betala testet själv.

Hans bästa tips till andra män som mår dåligt är att skriva ner alla symtom och på så vis få en tydligare bild.

– Ta fram en symtomlista och stämmer de flesta symtomen med listan kan det vara bra att testa om du lider av testosteronbrist. Du behöver inte må dåligt, det finns hjälp att få. Jag har fått mitt liv tillbaka!

Det här är testosteron

Testosteron är det viktig­aste av de manliga köns­hormonerna. Hormonet är viktigt för både män och kvinnor då det påverkar könsdrift, muskelfunktion och skelett. Det utsöndras i testiklarna hos män och i äggstockarna hos kvinnor.

Vanliga symtom på testosteronbrist:

  • Trötthet.
  • Orkeslöshet.
  • Nedsatt energi.
  • Ökat sömnbehov.
  • Sömnbesvär.
  • Minskad sexlust.
  • Ökad bukfetma.
  • Irritation.
  • Håglöshet.
  • Blodvallningar och nattliga svettningar.
  • Man kan även ha symtom som:
  • Minskad muskelmassa.
  • Blodbrist.
  • Depressiva tankar.
  • Koncentrationssvårigheter.
  • Nedsatt bentäthet.

Källa: Kunskapsstöd för sjuk-vården om testosteronbrist på viss.nu, Mats Holmberg, överläkare och endokrinolog.

Mats Holmberg, endokrinolog och överläkare på specialistenheten ANOVA vid ­Karolinska universitetssjuk-
huset, svarar på några vanliga frågor om testosteronbrist:

Är testosteronbrist vanligt?
– Det är relativt vanligt att framför allt äldre och överviktiga män har nivåer som ligger under gränsen för testosteronbrist.

Finns det några hälsorisker med testosteronbrist?
– Låga nivåer av testosteron gör att muskelmassan minskar och kroppsfettet ökar och det i sin tur ökar risken för högt blodtryck, högt kolesterol, bukfetma och typ 2-diabetes, vilket kan leda till hjärtkärlsjukdomar och stroke. Benskörhet kan också uppstå av testosteronbrist.

Vilka symtom ska man vara uppmärksam på?
– Testosteronbrist ger ofta diffusa symtom som exempelvis trötthet och att man känner sig nedstämd och håglös, man har tappat gnistan, men även bristande sexlust och sömnbesvär. Vid uttalad testosteronbrist får man ökad bukfetma, minskad muskelmassa och minskad kroppsbehåring.

Kan man tala om ett manligt klimakterium?
– Det finns inte en speciell tidsperiod då mannens testosteronnivåer sjunker dramatiskt. I stället sjunker de långsamt hos de flesta män från ungefär 40 års ålder och framåt. Att kalla det för manligt klimakterium eller övergångsfas är därför inte alls korrekt.

När behöver man ­behandling?
– Det finns en mängd oklarheter kring vad som är testosteronbrist och vilka som ska behandlas och inte. Det pågår ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu. Man brukar säga att under 8 nmol/L är lågt och att värden mellan 8–12 nmol/L är en gråzon där vissa män kan drabbas av bristsymtom. Över 12 är normalt.

Vad ökar risken att drabbas?
– Framför allt löper män med bukfetma ökad risk. Om man tittar på labbvärden så är ålder och övervikt klart vanligast. Hos yngre män är det vanligare med medfödda tillstånd som kromosomavvikelser, fertilitetsproblematik och ­testikelcancer.

Hur behandlas man?
– Oftast med testosterontillskott, antingen i gelform eller som injektioner efter en grundlig läkarundersökning för att utesluta prostatacancer om man är över 40.

Är behandlingen livslång?
– Man börjar med en försöksperiod på tre–sex månader då man gör regelbundna hälsoundersökningar. Testosteronbehandling ger i stort sett alltid högre blodvärden och det är viktigt att hålla koll på och hantera om det uppstår för höga värden, annars löper man ökad risk för blodpropp.

Hur snabbt hjälper behandlingen?
– Oftast svarar hjärnan snabbt på tillskott av testosteron. Glädjen och orken brukar komma tillbaka på bara några veckor. De kroppsliga förändringarna förbättras inom något halvår.

Scroll to Top