Ta hjälp av 2+2+2-metoden för friska tänder – Tandläkaren tipsar

Din munhälsa påverkar hela dig. Baciller i munnen kan leta sig ut till resten av kroppen. Genom att vara noga med att borsta tänderna håller du hela kroppen frisk och sund!

Visste du att genom att avsätta två minuter varje morgon och kväll till att borsta tänderna så håller du både din mun och kropp frisk?

– Det viktigaste är att skapa en rutin, säger Björn Klinge som är senior professor och övertandläkare i parodontologi.

Parodontit, eller tandlossningssjukdom som det också kallas för, orsakas av bakterier som skadar tandköttet. Nästan hälften av alla över 40 år har tecken på parodontit. Björn Klinge förklarar att det finns starka kopplingar mellan infektion och inflammation i munnen och till exempel diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, vissa cancerformer och graviditetskomplikationer.

– När bakterier samlas runt tandköttet så orsakar de en inflammation i vävnaden. När man har ett inflammerat tandkött och vävnaden börjar förstöras så bildas små sår i tandköttet och det är genom de såren som bakterier läcker ut i blodets kretslopp och till andra delar av kroppen, förklarar han.

För att hålla koll på hur dina tänder och ditt tandkött mår så finns det några saker som du kan vara extra uppmärksam på.

– Att det blöder vid tandborstning, att tandköttet är svullet eller att det finns mellanrum mellan tänderna som du inte haft innan kan vara tecken på inflammation, säger Björn Klinge.

Hur ska du då tänka för att ta hand om dina tänder och ditt tandkött på bästa sätt?

– Det bästa är att undvika måltider som innehåller socker och att småäta. När du borstar tänderna morgon och kväll så använd en tandkräm med fluorid för att stärka tandemaljen. Det är också viktigt att göra rent mellan tänderna dels för att det oftast är där som kariesskador uppstår, men också för att få bort bakterier och undvika tandköttsinflammation och parodontit, säger Björn Klinge.

Björn Klinge tipsar om en formel som är lätt att komma ihåg och lätt att följa.

– Jag brukar rekommendera att tänka 2+2+2. Det vill säga: borsta tänderna två gånger om dagen, med två cm fluoridtandkräm i två minuter.

Ta hjälp av 2+2+2-metoden för friska tänder – Tandläkaren tipsar
Senior professor och övertandläkare Björn Klinge.

7 tips för friska tänder

  • Borsta tänderna med tandkräm som innehåller fluorid morgon och kväll, två minuter varje gång.
  • Använd tandtråd eller mellanrumsborte, gärna varje dag.
  • Dra ner på sötsaker, söta drycker och mellanmål. Borsta tänderna efter du har ätit eller druckit något sött.
  • Undvik cigaretter och e-cigaretter. Rökning ökar risken för tandlossning, munhålecancer och andra skador
    i munnen.
  • Undvik snus, det kan skada tandköttet, irritera munslemhinnan och missfärga tänderna.
  • Var extra noga med mun­hygienen om du tar medicin som ger muntorrhet, då det ökar risken för karies.
  • Gå regelbundet till tandläkare och tandhygienist. De kan ha koll på sjukdomar i munnen och ta bort tandsten, som ju ökar risken för parodontit.
Scroll to Top