Sant eller falskt om torkad frukt: Är det verkligen nyttigare än godis?

Frukt är godis brukar man skoja om. Men hur är det med torkad frukt – är det nyttigt med fikon, russin och katrinplommon? Eller är det en sockerfälla?

Torkad frukt innehåller viktiga vitaminer, mineraler och kostfibrer som är bra för hälsan på alla sätt, men de är väldigt kaloririka och innehåller ofta lika mycket socker som godis och läsk.

Välj torkad frukt som är ekologiskt odlad och som inte har tillsatt socker eller andra ämnen. Torkade bananer har till exempel tillsatt olja, socker och honung och är en riktig kaloribomb. En påse på 200 gram innehåller 1 000 kalorier.

Torkade aprikoser innehåller 43 gram socker per 100 gram medan torkade fikon innehåller 65 gram socker och aprikoserna är därför ett bättre val. Men färska fikon har bara 14 gram socker per 100 gram.

Är torkad frukt nyttigare än godis?

Sant!

Godis innehåller ingen näring medan frukten är full av nyttigheter. En torkad frukt innehåller dock lika mycket socker som en färsk variant men väger fem gånger mindre och det är därför lätt att man äter mer av den torkade frukten.

Är torkad frukt bra för magen?

Sant!

Det höga innehållet av kostfiber gör torkad frukt till en mästare när det gäller att hålla magen igång. Katrinplommon är bäst i klassen. Och det beror på att de har mycket sorbitol som ökar mängden vatten i tarmen vilket är bra för avföringen.

Är torkad frukt dåligt för tänderna?

Sant!

Faktum är att torkad frukt är en riktig bov när det gäller karies. Den är full av socker och klibbar gärna fast vid tänderna länge vilket ökar risken för hål.

Räknas torkad frukt som en av “Fem om dagen”?

Falskt!

Torkad frukt kan inte räknas med bland de fem frukter eller grönsaker som vi bör äta varje dag. Torkad frukt innehåller sex, sju gånger mer kalorier än färsk frukt och bör därför ätas med måtta. En matsked om dagen är att rekommendera.

Så mycket näring finns i torkad frukt

Dadlar

Innehåller mycket kostfibrer och en lång rad vitaminer och mineraler som vitamin A och C samt flera B-vitaminer, zink, kalcium och järn.

Energi: 310 kcal, protein: 2 g, kolhydrat: 75 g, fett: 0,2 g, kostfiber: 7 g. (Per 100 gram)

ANNONS

Fikon

Är fulla med kostfiber som håller magen i gång. Dessutom innehåller de viktiga mineraler som magnesium och kalium.

Energi: 267 kcal, protein: 3 g, kolhydrat: 65 g, fett: 1,2 g, kostfiber: 9,5 g.

Aprikoser

En bra källa till vitamin A, flera B-vitaminer och har ett högt innehåll av kalium, magnesium, järn och mangan som tillsammans stärker blodomlopp och immunförsvar, kan sänka blodtrycket och lindra muskelkramp.

Energi: 248 kcal, protein: 3,5 g, kolhydrat: 43 g, fett: 1,7 g, kostfiber: 7 g.

Russin

En god källa till olika mineraler som kalcium som är bra för skelettet samt fibrer som är bra mot förstoppning.

Energi: 337 kcal, protein: 3,5 g, kolhydrat: 78 g, fett: 1,6 g, kostfiber: 3,7 g.

Tranbär

En riktig vitaminbomb som förutom en rad olika mineraler innehåller vitamin A, B och E men framför allt C-vitamin.

Energi: 340 kcal, protein: 0 g, kolhydrat: 79 g, fett: 1,5 g, kostfiber: 6 g.

Katrinplommon

Innehåller en rad vitaminer, särskilt K-vitamin och B6. De är en god källa till viktiga mineraler, så som kalium men också mangan och koppar. Och kostfibrer som sätter fart på magen.

Energi: 230 kcal, protein: 2,7 g, kolhydrat: 54,6 g, fett: 0,7 g, kostfiber: 7,6 g.

Scroll to Top