Kan jag äta potatis om jag vill gå ner i vikt?

Läsaren Aina undrar om potatis är en nyttig grönsak eller något man bör undvika om man vill gå ner i vikt. HJ:s hälsokostexpert Lotta Friberg svarar.

Jag undrar om potatis räknas in bland de snabba kolhydraterna, som pasta, ris och socker. Alltså: Är potatis ett dåligt alternativ när man vill gå ner i vikt eller är det en nyttig grönsak?

En fråga till om potatis: En del vitaminer försvinner ju när man kokar potatis – finns vitaminerna kvar i kokvattnet och hur kan man i så fall använda det?

Jag undrar också om man kan bli tjock av frukt. Frukt innehåller ju faktiskt en del socker och det är väl inte bra när man vill bli av med sina extrakilon? Vilken frukt innehåller minst socker?

Aina

Hälsokostexpert Lotta Friberg svarar:

Bra mat – men inte om du vill gå ner i vikt

Ja, potatis räknas till de snabba kolhydraterna. Men om du kokar potatisen och äter den dagen efter så har stärkelsen hunnit stabiliseras och potatisen får då ett något bättre glykemiskt index, eller GI-värde, det vill säga att den inte höjer blodsockret lika mycket.

Det kan du använda potatisvattnet till

Potatis är annars bra mat, men inte om du vill gå ner i vikt. Då bör du minska på den. Det bästa är också att koka potatisen med skalet på, för att få ut så mycket näring som möjligt ur den. Det går bra att spara kokvattnet från potatis – och även andra grönsaker – för att dricka eller spara till att späda soppor och grytor med.

Frukten som höjer blodsockret minst

Visst är frukt både nyttigt och bra att äta, men även där bör du äta en mindre mängd när du vill gå ner i vikt. Frukt innehåller nämligen mycket fruktsocker, som ju är energirikt.

Ur blodsocker-synpunkt är det bra att äta frukt som är så lite mogen som möjligt, det vill säga en banan som fortfarande är åt det gröna hållet eller ett päron som är fast.

De frukter och bär som har ett högt innehåll av kostfibrer höjer blodsockret minst och där har du till exempel svarta vinbär, hallon, nypon, havtorn, passionsfrukt, rabarber, björnbär och persimon.

Lotta

Skriv till Lotta

Lotta Friberg är hälsokostexpert och har arbetat som hälsorådgivare i 30 år. Hon svarar även på läsarfrågor i Hemmets Journal om kosttillskott och naturläkemedel.

Alla brev och mejl inte kan besvaras. Ett urval av frågorna besvaras i tidningen och publiceras eventuellt också här på hemsidan.

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Lotta” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Lotta, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Scroll to Top