• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så motverkar du blodpropp

  Ungefär en av tio får en blodpropp under sin livstid. Ålder och arv är två riskfaktorer som man inte kan påverka. Men visst finns det mycket du kan göra för att slippa en propp!

  Så motverkar du blodpropp

  En blodpropp innebär att blodet levrar sig och ­bildar en geléliknande klump. Den kan sätta sig i ­olika delar av kroppen och ge upphov till skador eftersom vävnader och organ inte får tillräckligt med blod.

  Blodproppar kan ge olika symtom, beroende på vilken del av kroppen som drabbas, till ­exempel hjärtinfarkt på grund av blodpropp i hjärtats kranskärl. Stroke orsakat av en blodpropp i hjärnan. Ven-trombos är en blodpropp i en ven, vilket till exempel kan ge blodpropp i benet. Lungemboli är en blodpropp i lungan. Artärocklusion är en blodpropp i ögat.

  – En venös propp kan orsaka bensvullnad och smärta i benen och lungemboli kan skada syresättningen allvarligt, men båda kan idag nästan alltid ­behandlas med ett speciellt propplösande läkemedel, säger Kenneth Ilvall, medicinskt ansvarig läkare på nätläkartjänsten Medicheck och Hemmets Journals medicinske expert.

  Den andra formen, arteriell blodpropp, beror på en under flera år tilltagande åderförkalkning, med fettavlagring och inflammation i kärlväggen. Successivt blir kärlväggen trängre och detta kan leda till hjärtinfarkt eller stroke.

  – Att få en blodpropp av de olika typerna beror på olika orsaker, men graviditet, cancer, stillasittande, ärftliga eller förvärvade koagulationsrubbningar är några orsaker och påverkar hur eller var propparna riskerar att hamna.

  Personer som röker eller är överviktiga löper ökad risk. Risken att drabbas ökar också med stigande ålder, men även unga kan få en propp.

  HJ:s läkare Kenneth Ilvall.

  Vad kan man då göra för att förhindra blodproppar?

  – Att äta nyttigt kan hjälpa och att hålla en sund livsstil och motionera regelbundet. Dock finns även en hög andel ärftliga faktorer som kan spela stor roll. Om man har nära släktingar som drabbats, ta reda på vilken typ av propp, var den satt och om det fanns några kända orsaker bakom proppen. Denna information kan hjälpa din läkare att utreda om du löper ökad risk och om du ska ta förebyggande medicin.

  Så undviker du att drabbas

  1. Se över dina matvanor. Ät hälsosamt och dra ner på ­animaliska fetter.

  2. Rör på dig så mycket du kan. ­Använd i synnerhet vadmusklerna för att undvika propp i benen. Vid längre resor, använd gärna ­stödstrumpor och ta pauser för att röra dig.

  3. Gå ner i vikt om du är ­överviktig.

  4. Sluta röka.

  Då bör du söka vård

  • Om du hostar upp blodigt slem.

  • Om ditt hjärta börjar slå snabbare utan anledning.

  • Om du känner dig yr och får svårt att andas.

  • Om du får bröstsmärta och smärtan strålar ut i en arm, mot ­halsen eller ryggen.

  • Om du plötsligt känner dig försvagad eller tappar känseln i ­ansiktet, en arm eller ett ben.

  • Om du plötsligt får svårt att prata, ­eller förstå vad andra säger.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!