Håll sams i sommar: 6 vanliga konflikter och hur ni löser dem!

Äntligen kan vi börja umgås igen. Men trots att vi längtat kan det lätt bli irriterat när många ska samsas på liten yta. Den där lugna semestern i stugan blev inte som du tänkt dig. Här presenterar vi sex vanliga problem och förklarar hur du löser dem.

Vaccineringarna mot covid-19 är i full gång, vilket innebär att vi snart kan börja umgås mer socialt igen.

Om du är en av tusentals svenskar som, med viss bävan, ser fram emot en sommar i stugan med familj, syskon, föräldrar, kusiner, brorsbarn, flickvänner eller vad det kan vara, har du nu en bok som hjälper dig att undvika de värsta grundstötningarna.

Sommarstugan – Konsten att överleva sommaren med släkten (Roos och Tegnér) är skriven av manusförfattaren Björn Öberg och psykologen Anna Bennich.

Björn målar upp vanliga scenarier i sommarstugemiljö och Anna analyserar dem och kommer med goda råd.

Igenkänningsfaktorn är hög när det planeras utflykter, kalas och mysiga stunder. Men varje scen eskalerar till en situation där någon känner sig överkörd, osedd eller besviken. Det smälls i dörrar, kastas tunnbrödsrullar och dricks lite för mycket alkohol.

– Många av situationerna är självupplevda och tillsammans med Anna såg jag till att få en bra blandning så att det blir variation i hennes råd och tips, säger Björn.

– Att skriva en bok om vanliga familjekonflikter på ett lättsamt sätt kändes som en rolig idé. Jag har själv skrattat åt många av de dråpliga scenerna, det är ett annorlunda grepp att ta sig an konflikter och problem. Vi behandlar ämnen som handlar om allt från olika syn på alkohol, skärmtid, barnuppfostran, tid för återhämtning och så vidare, säger Anna.

Håll sams i sommar: 6 vanliga konflikter och hur ni löser dem!
Anna Bennich och Björn Öberg har tittat närmare på livet med släkten i sommarstugan.

Kan vara krävande

Varför uppstår då så många konflikter när vi semestrar ihop med andra?

– Man är sig själv mer när man är med familj och släkt, vi har lättare för att bråka med dem som står oss närmast. Man skriker ju knappast på sina kollegor. Det andra handlar om olika förväntningar.

Vi är dåliga på att förstå varandras perspektiv, där trillar vi ofta i diket, säger Anna.

Det, samt det faktum att det faktiskt är krävande att umgås med andra.

– För många känns det nästan onaturligt att vara tillsammans för mycket. Kanske är det något kulturellt. Som svensk blir man ju jättesur när det kommer en annan båt och lägger sig vid samma lilla ö som man själv ligger vid, säger Björn.

Anna menar att det ofta pratas om vikten av goda relationer, samtidigt är vi inte vana vid för mycket närhet.

– Vi lever i en relativt individualistisk tid där det nästan är fult att vara beroende av andra. Tidigare var det en självklarhet att behöva varandra, idag ska vi istället vara självständiga. Det kan bädda för konflikter i sommarstugan, säger Anna.

– Om man ska säga något positivt om pandemin är det att vi kanske insett att det inte är så farligt att vara lite beroende av varandra. Hur många har till exempel inte handlat mat till sina föräldrar under det senaste året, något de flesta av oss förmodligen inte gjort tidigare. Kanske har det ändå uppstått en slags närhet människor emellan, säger Björn

Håll sams i sommar: 6 vanliga konflikter och hur ni löser dem!
Gör upp regler för matinköp i förhand för att undvika konflikter kring pengar.

6 vanliga konflikter – så här löser ni dem!

1. Olika behov av egentid

En del människor är mer introverta, andra mer extroverta, vilket medför olika behov av egentid. En del blir utmattade av alltför stort socialt umgänge, andra blir rastlösa om de inte får hämta energi från andra. Detta kan bli en svår balansgång med olika viljor under semestern.

Tips: Här handlar det om att kompromissa samt respektera att man är olika och sluta bråka om vem som har mest rätt. Försök hitta lösningar på problemen. Vissa par delar till exempel upp en del av semestern då en kanske hänger med släkt och vänner, medan den andre åker iväg och fiskar ensam. Man behöver faktiskt inte tillbringa all ledig tid tillsammans.

2. Bråk om pengar

Semestrar ni ihop med andra kommer ni förmodligen att upptäcka att man har olika syn på ekonomi. Vissa vill festa till det varje dag med oxfilé och dyra viner medan andra nöjer sig med nudlar och fil. Delar ni sommarstuga kanske någon gillar det gamla omoderna köket medan någon annan vill topprenovera det. En kanske vill bygga en bastu eller köpa ny båt, medan en annan inte alls vill slösa pengar på sådana utsvävningar.

Tips: Gör upp regler om matinköp och prata om hur ni vill ha det. Samla ihop kvitton och dela upp kostnaderna efteråt. När det handlar om investeringar i sommarstugan kanske den som investerar mer pengar kan äga lite mer. Det förutsätter förstås att alla parter är med på renoveringar och investeringar som ökar husets värde. Våga ta upp dessa ämnen och diskutera lugnt och sansat.

3. Kvinnan hamnar i köket

Kvinnor blir oftare kökspersonal i sommarstugan eftersom man tenderar att hamna i stereotypa könsroller då mannen sätter på sig overall och åker till brädgården medan kvinnan förväntas stå för matlagning, städning och tvätt. Det är som att förflytta sig tillbaka till 1950-talet.

Tips: Sätt er ner och diskutera hur ni ska fördela tiden mellan er. Vem ska fixa middagar, städa, handla och tvätta? Ibland kan man behöva kartlägga hur lång tid saker tar och göra scheman. Man kan till exempel införa matdagar då man på sin dag ansvarar för inköp, tillagning och disk för alla andra. Då är man helt ledig de dagar man inte står på schemat.

4. Mina barn och andras ungar

Era barn (eller barnbarn) är förstås väluppfostrade, trevliga och hjälper till med alla sysslor, medan andras ungar skriker, bråkar och stör lugnet i sommarstugan. Irritationen stiger och ni blänger surt från solstolen.

Tips: För det första, försök att inte ta striden när du är som allra mest förbannad. Då är det svårt att vara genomtänkt och konstruktiv. Fundera också över om du överhuvudtaget ska ta upp det här som du stör dig på. Kommer du verkligen att åstadkomma förändring genom detta eller kommer det bara innebära dålig stämning och kanske ökad konflikt? Gör en konsekvensanalys. Ibland får du hacka i dig att ni har olika syn på barnuppfostran. Om du är villig att ta risken, fundera över om du ser ett mönster. Är det så att andras barn konsekvent beter sig på ett störande sätt, ta det då med föräldrarna. Men försök lyfta bort problemlösningen från den akuta situationen.

5. Olika syn på alkohol

Semester innebär för många ett visst mått av rosévin, drinkar, öl och annat alkoholhaltigt. Detta behöver inte innebära ett bekymmer, men det finns de som inte klarar av detta och bör avstå alkohol. Men hur gör man när man umgås tätt under semestern och alkohol blir ett problem?

Tips: Om det blir skrämmande eller problematiskt för barn har du definitivt ett ansvar att agera. Är det någon i familjen som beter sig illa och spårar ur när hen är berusad, kanske ni alla faktiskt får säga nej till alkohol. Om det däremot är en vuxen person som av moraliska eller religiösa skäl ogillar att andra dricker, så får den personen försöka hantera det. Vill man ta ett glas vin till maten så måste det få vara okej. Dricker man inom rimliga gränser på ett måttfullt vis är det ett fritt val, och svårt i vår kultur att kräva total nykterhet från alla andra. Detsamma gäller om någon är vegan. Det innebär inte att alla måste avstå kött.

6. Besök av släkt och vänner

Vad gör ni om era kusiner plötsligt vill komma förbi några dagar? Eller om mosters barndomskompis vill tillbringa någon vecka eller två med moster och er? Kanske trevligt, men om du blir utmattad av all markservice och aldrig får vara ifred, vad gör du?

Tips: Gör en utvärdering efter varje sommar. Prata igenom vad som varit bra under semesterveckorna, och vad ni eventuellt vill ändra på till nästa år. Bestäm hur många dagar av semestern det känns rimligt att ha gäster. Kommer det ändå plötsliga besökare, ta tillbaka din egentid. Säg: Jag har andra planer idag, gör ert ni så ses vi till middag. Dela upp ansvaret och säg: Om ni åker på den där utflykten, handla gärna med er någon middag, det är tomt i våra förråd. Det är också tillåtet att säga nej: Det skulle vara mysigt, men vi får inte plats med fler nu, vi behöver umgås bara i vår lilla familj resten av semesterdagarna.

Scroll to Top