• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så bejakar du livet när du blir äldre

  När kroppen åldras väcks inte sällan något annat till liv inom oss. Vi börjar inse att vi är en del av en större helhet och får tillgång till delar av oss själva som vi inte tidigare har bejakat, eller förstått. Det menar psykologen Patricia Tudor Sandahl.

  Så bejakar du livet när du blir äldre

  I ett samhälle där ungdom och yttre prestationer värderas högt kan det vara tufft att bli gammal. Många känner sig inte uppskattade eller behövda av samhället – eller tycker ens själva att de är något att ha på ålderns höst.

  – Att vara mogen betyder egentligen "färdig att tas i bruk". Men mognad står inte särskilt högt i kurs i dag. Hur många är det inte i vårt samhälle som varken tas i bruk av samhället eller själva tycker att de är något att ha efter en viss ålder, säger psykologen och psykoterapeuten Patricia Tudor Sandahl, aktuell med boken Mer levande med åren.

  Vanligt att fundera

  I den tar hon upp många av de existentiella frågor som det är vanligt att fundera kring när man har nått mogen ålder.

  – Jag har själv alldeles nyligen fyllt 80 år och började reflektera över det som upptar mina tankar nu när jag är en gammal kvinna. Ensamhet, förgänglighet, döden – och vad jag behöver i mitt liv och vad jag kan leva utan. Egentligen är det frågor som angår alla oavsett ålder. Men de här frågorna tenderar att få en ökad tyngd när man närmar sig livets slut.

  Hårda törnar

  Boken är nummer 21 i ordningen för den produktiva författarinnan Patricia och anledningen till att den kom till var att livet gav henne ett antal hårda törnar i rak följd.

  – Min dotter och min man fick var sitt tufft cancerbesked och jag fick själv veta att jag håller på att förlora min syn. Ibland får man hjälp av livet att förstå de här viktiga sakerna – vad som är viktigt och vad som bara är bisaker. Och när kroppen förfaller är det inte ovanligt att själen väcks till liv och man börjar inse att man är en del av en större helhet än man tidigare har begripit, säger hon.

  De andliga dimensionerna blir helt enkelt mer centrala och man börjar vidga sig som människa, förklarar Patricia.

  – Det är det som ligger i titeln på den här boken. Man får tillgång till delar av sig själv som man kanske inte riktigt har bejakat tidigare. Delar som jag ville dela med mig av. Alla de här insikterna ligger bakom att jag valde att skriva den.

  Psykologen och psykoterapeuten Patricia Tudor Sandahl har själv nyligen fyllt 80 år och fått flera nya insikter.
  Foto: Lars Pehrsson

  Patricias 8 bästa tips

  1. Acceptera det som sker

  Åldrandet är en långsam överraskning som börjar redan vid 40. Streta inte emot förändringarna som kommer utan ta dem till dig, smält dem och ta dig tid att integrera med det som sker. Både när det gäller den egna kroppen och i relationer med andra människor. Mitt liv har verkligen lärt mig att det man tycker är synd eller underbart kan visa sig ha ett helt annat ärende i ens liv. Det kan öppna en annan dörr som du aldrig hade anat skulle finnas där.


  2. Våga vara personlig

  Låt ditt ansikte tona igenom masken och visa dig som den du är för omgivningen. Våga vara dig själv – du har inget att förlora. Det är inte samma sak som att vara privat och blotta hela ditt liv för vem som helst. Men en av åldrandets ­stora gåvor är att man vågar visa vem man är och det åligger oss äldre att verkligen göra det.


  3. Våga vara vis

  Det kan låta lite överlägset men jag menar det inte så. Det handlar om att våga dela med sig av sin erfarenhet. Det finns en definition av visdom som jag har använt mig av. Visdom är egenskapen att veta allt om människans dårskap inifrån sig själv. Var inte rädd för ­paradoxer. Allt det goda finns i oss men också en massa skrutt som vi ägnar livet åt att försöka dölja. Jag kommer att förbli ett brustet kärl tills jag dör men jag är också en modigare människa.


  4. Lyssna inåt

  Man talar mycket om behovet av att ta en time-out – men poängen med en time-out är att den ger en möjlighet till time-in. Att lära känna lite bättre vad som rör sig i ens inre liv. Många av oss lyssnar inte inåt utan fortsätter att gång på gång köra över oss själva. Det är viktigt att bli lyhörd för den inre rösten.


  5. Var nyfiken

  Inse att det är så oändligt ­mycket som vi inte vet och paradoxen i ens liv är att ju mer man vet ju mer inser man hur lite man vet, 95 % av universum är dolt för oss. Vi tror att vi vet så mycket men lyft blicken och öppna den för dimensioner som du kanske inte har haft tid för tidigare. Var beredd att ifrågasätta sådant som du har tagit för givet. Något som för mig personligen har haft enorm betydelse är nyfikenheten på dem som är i en annan del av livet – de som är yngre eller äldre än jag själv.

  6. Hitta din lust

  Det är bra att lägga märke till när man går upp i det man gör – när man känner lust och glädje. Många tycker att livet är tråkigt, men är man observant på sig själv kan man hitta lusten där man minst anar.
  När man klappar katten eller bakar bullar. Lägg märke till de sakerna, värdesätt dem och gör dem tillräckligt ofta. Det finns så mycket att vara tacksam för i det lilla. Jag gör alltid en återblick på dagen: Vad var bra idag? Vilken punkt har varit minnesvärd. Öva dig på tacksamhet!


  7. Underskatta inte dig själv

  Jag tror att vi, utan att tänka efter, alltför ofta gör oss själva till undantag. Men vi människor är oändligt mycket mer lika än olika varandra. När man har sorg tänker man att ingen kan förstå och när man är så kär att man håller på att flyga tror man att ingen annan har varit så kär. Vi gör oss ofta lite mer ensamma än vi behöver vara. Risken är att vi vänder oss ifrån andra istället för att vända oss till andra. Undervärdera inte din egen betydelse. Små, små saker som du gör från hjärtat och som är äkta kan ha stor betydelse. Hälsa på din granne. Lyssna! Se varandra!


  8. Släpp kontrollen

  Sist men inte minst: inse att vi väldigt sällan kan kontrollera det som sker. Det är så mycket som är utanför vår kontroll. Men vi kan alltid kontrollera vad vi låter det göra med oss. Frihet är att kontrollera vad vi låter det göra med oss. Ha en riktning i livet. Vad för sorts människa vill du vara?

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!