Äntligen slipper Lena smärtan i sina käkar

Hon hade ständig värk i axlar och nacke – och plötsligt försvann hörseln! När Lena till slut förstod att det var i käken stressen satt, började hon vägen mot ett smärtfritt liv med hjälp av massage, akupunktur och botox.

Lena Hellström

Ålder: 50 år.
Familj: Tre döttrar.
Bor: I Marstrand.
Gör: Jobbar i butik, på hotell och inom vården.

Lena jobbar idag både i butik och på hotell i Marstrand där hon bor, men tidigare har hon haft ett stressigt arbete inom vården. Till slut sa kroppen ifrån på grund av stress. Men det var inte bara den yttre stressen som gjorde henne sjuk, det var också den inre. 

– Jag genomgick en separation och blev ensamstående med mina tre döttrar. Min skilsmässa var säkert inte jobbigare än någon annans, men det tär på en. Kroppen påverkas omedvetet av spänningarna runt omkring en och jag funderade och ältade mycket under den perioden. Sedan skulle jag finnas där för mina barn och samtidigt sköta jobbet. Det var mycket, säger Lena och ler. 

Hon fick ont i nacke och axlar, vilket hon inte lade så stor vikt vid. Det var verkligen inget ovanligt att folk runt omkring henne hade det, snarare tvärtom. Liksom många andra gick hon till naprapat via jobbet och fick hjälp, åtminstone tillfälligt. Sedan var hon tillbaka i ekorrhjulet och försökte få ekonomin att gå ihop, samtidigt som hon kämpade med barn som hade diagnoser och att försöka räcka till både på jobbet och hemma. 

– När jag fick en resa till Thailand av några vänner som tyckte jag behövde slappna av så tackade jag tacksamt ja, men så blev jag sjuk precis innan vi skulle åka. Men trots att jag bara ville bädda ner mig hemma och låta kroppen vila så åkte vi, säger Lena.

Inget var som vanligt

Efter semestern körde hon på som vanligt igen. Men inget var som vanligt. Helt plötsligt en dag vaknade Lena och hade förlorat hörseln på ena örat. Men det var personalbrist på jobbet och hon gick och jobbade som vanligt.

– Hela min kropp skrek på hjälp, men jag lyssnade inte. Någonstans inom mig förstod jag att något var fel, men jag hade inte tid att reflektera över det. Jag gick till vårdcentralen och kollade örat, men de kunde inte hitta något fel och jag fick rådet att avvakta. Då var det avklarat liksom, säger Lena.

När hon ett par månader ­senare vaknade med svullen käke och värk i halva ansiktet var hon tvungen att söka hjälp igen. Hon kunde inte sova på nätterna och försökte häva värken med vanliga huvudvärkstabletter, som oftast inte hjälpte särskilt mycket. Till slut hamnade Lena hos en ­läkare som hävdade att han inte såg någonting som var fel, inte ens en svullnad.

Äntligen slipper Lena smärtan i sina käkar
Idag lyssnar Lena Hellström mer på sin kropp och är noga med att dra i handbromsen när det blir för mycket. Foto: Kent Eng

– Då storbölade jag. Jag hade så ont och jag såg ju hur svullen jag var, men jag trodde att jag hade blivit knäpp eftersom han sa så. Jag var dessutom i chock över att min hörsel inte hade blivit bättre. Det var fruktansvärt jobbigt, berättar Lena.

Eftersom nacken fortfarande gjorde ont gick hon till naprapaten igen – och där fick hon bevis på att hon inte var knäpp. Naprapaten såg också svullnaden och skickade henne till läkare, som i tur skickade henne till tandläkaren. Kanske var det en inflammation i spottkörteln? Men nej, tandläkaren såg inget sådant. 

Kraftig inflammation

– Då fick jag en remiss till käkkirurgiavdelningen och de konstaterade att jag hade en kraftig inflammation i käken. Om jag hade kommit tidigare så kunde jag ha fått kortison, men det var det för sent för nu. Musklerna var så spända att de gav mig botox och det var rena himmelriket. Äntligen slappnade muskeln av och jag kunde röra mig utan smärta, säger Lena.

Men det var bara ett steg på vägen. Nu började det hårda arbetet med att försöka få musklerna att inte börja spänna sig igen så fort botoxen gick ur kroppen. Lena använde bettskena för att avlasta på nätterna och fick akupunktur och massage.

– Det fanns inte en chans att jag bara kunde få en botoxspruta och sedan var problemet ur världen. Det hade tagit mig många år att få den här inflammationen och värken och det kommer att ta tid att bli bra igen, säger Lena.

När hon har fått sin botoxbehandling slappnar muskeln av och då kan hon få behandling med akupunktur och massage. I och med att muskeln är avslappnad kan den ta emot behandlingen och det går långsamt framåt och värken avtar lite mer för varje gång. Men den största förändringen som Lena måste göra är att ta hand om sig själv och dra ner på stressen, vilket inte alltid är så lätt. 

– Jag måste lyssna på när kroppen säger ifrån och dra i handbromsen. Jag har numera ett jobb där jag kan säga till chefen att jag inte kan jobba för mycket och det är väldigt skönt. Men jag måste också ha en dialog med mig själv och det kan vara svårt. Jag vill gärna säga ja men måste, för min egen skull, säga nej, säger hon. 

Idag mår Lena mycket bättre, även om hon fortfarande går på regelbundna behandlingar. Så fort hon känner sig det minsta stressad så kommer känslan i käken tillbaka och det är en varningsklocka. Det gör att hon tackar nej till kompisar som bjuder in och det känns förstås tråkigt. Men det är ett måste. 

– Jag var rädd för att de kanske skulle tycka att jag var osocial och tråkig. Men alla förstår, för de allra flesta har känt av den här stressen. Nu satsar jag på att bli helt frisk och jag har till och med fått tillbaka hörseln, till viss del. Jag mår mycket bättre nu, säger Lena. 

2 enkla övningar för att förhindra käkspänningar

Måla tänderna

Dra med tungan från vänster till höger på utsidan och tillbaka av den övre tandraden. Du ska göra det långsamt och känna varje tand. Sedan gör du likadant på insidan och sedan utsidan och insidan i nederkäken. Det är för att få rörelse i käkmusklerna. 

Spänn av i axlarna

Varje gång du reser dig från ditt skrivbord så drar du upp dina axlar så högt du kan och räknar till tre. Sedan släpper du ner axlarna så långt ner det går och räknar till tre. Har du en bit att gå till toaletten eller kaffeautomaten så hinner du med några vändor. Detta för att du ska känna var ditt normala läge för axlarna är, och det är inte strax under öronen. 

Äntligen slipper Lena smärtan i sina käkar
Lena Lindquist har jobbat med käkmassage i åtta års tid. Privat bild

Lena Lindquist, käkterapeut: Behandlingen är enkel och effektiv

Varför får man ont i käkarna?

– Det kan bero på flera saker. Dels kan det bero på en felaktig bettställning, att man biter snett helt enkelt, och dels kan det bero på stress. När man är stressad spänner man sig och då drar vi upp axlarna. När vi inte kan dra upp axlarna högre så spänner vi käkarna istället eller både och. 

Vad sker i musklerna?

– När vi blir stressade spänner vi musklerna hela tiden och det är de inte gjorda för. Musklerna är också lata och vänjer sig vid att vara i samma läge och om det då är i ett spänt läge så kan det vara svårt att slappna av. Då börjar musklerna protestera när man försöker dra ner axlarna eller vila.

Hur påverkar det käkarna?

– Det gör ont, värker och blir spänt. Huvudvärk, tryck ovanför ögonbrynen och värk i nacke och axlar är vanligt och du kan också få vissa typer av migrän på grund av stressen som satt sig i käkarna. Det kan vara så att du vaknar på morgonen och känner en trött känsla i käkarna för att du bitit ihop så hårt under natten. Det kan klicka och knaka i käkarna när du tuggar eller pratar och vissa kan knappt öppna munnen. Du kan också tappa hörseln eller få tinnitus av spänningarna i käken.  

Hur bedömer du klientens problem?

– Jag börjar med att titta på rörligheten i axlarna och skulderbladen och i käkarna. Jag ber klienten öppna och stänga munnen och tittar på bettet. Det kan se lite olika ut. Ibland ser man att munnen bildar ett c eller ett s när klienten öppnar och stänger munnen och det kan ge en hint om var problemet sitter.

Hur går behandlingen till?

– Jag masserar nacken, ryggen och musklerna runt hela halsen. Inte sällan masserar jag inne i munnen också, givetvis med handskar på. Jag alternerar mellan massage och pressur där jag trycker på triggerpunkter som får musklerna att slappna av. Jag brukar avsluta med dynamisk stretchning. Det är som stretchning i rörelse. 

Gör det ont?

– Ja, det kan det absolut göra och speciellt inne i munnen. Det beror förstås på hur spända musklerna är, men det är klart att det tar tid och kan göra ont att få muskler som varit spända under lång tid att släppa. Lika lång tid som det tog att få spända käkar, lika lång tid brukar det ta att bli av med det. 

Hur många behandlingar behövs?

– Det är väldigt individuellt, men jag brukar säga fem till åtta gånger.

Hur vet man om stressen satt sig i käkarna om man inte har direkt ont där? 

– Om man har huvudvärk eller får problem med hörseln så är det absolut värt att kolla upp det. Om man också vet att man är stressad så är det en bra idé att gå till en käkterapeut eller till käkkirurgisk avdelning. 

Scroll to Top