Forskare jobbar på snabbare vaccinering för allergiker

Allergivaccination har funnits länge men det har varit både tidsödande och krävt mångårig kontakt med sjukvården. Nu hoppas forskarna på en ny, snabb och betydligt mer effektiv metod som kan göra dig kvitt vårens rinnande ögon och näsa på bara några månader.

Tycker du att det känns lite väl omständligt att uppsöka sjukvården en gång i veckan i fyra månader för att sedan gå dit var sjätte vecka i tre år eller längre? Då är du inte ensam. Många som har påbörjat en hyposensibiliseringsprocess, eller allergivaccination som det ibland kallas lite förenklat, har avbrutit processen för att de ständiga sjukvårdsbesöken är svåra att få ihop med livet i övrigt. Men nu är forskarna ett nytt tillvägagångssätt på spåren som skulle innebära en betydligt smidigare metod för den som vill slippa besväras av till exempel vårens många virvlande björk- och gräspollen.

– Vi har använt oss av samma typer av allergen som när man vaccinerar med sprutor, men i stället för i skinnet på armen så sticker vi direkt in i lymfkörtlarna, säger professor Lars Olaf Cardell vid Karolinska institutet. 

Det är nämligen till lymfkörtlarna som allergenet ska för att uppnå den önskade effekten, förklarar Lars Olaf. Ju snabbare det kan nå dit desto bättre, är forskarnas nya tes som hittills har visat sig stämma mycket bra.

– Fördelen är att när man injicerar direkt in i lymfkörteln kan man använda sig av både lägre koncentration och processen behöver inte pågå under en lika lång period. Tre–fyra injektioner med några månaders mellanrum är allt som behövs.

Den omedelbara effekten av den nya, snabba metoden har visat sig vara lika bra som den gamla, utdragna modellen. Men hur länge effekten av den nya metoden sitter i vet forskarna däremot ännu inte, även om de givetvis hoppas att den ska vara lika långvarig som den “gamla”, utdragna hyposensibiliseringsmetoden. 

– Detta är något som tar tio år att utvärdera och det är det jag kommer att ägna kommande forskning åt. Hur optimerar vi detta på bästa sätt? Målet är att göra patienterna helt symtomfria med den nya metoden i åtminstone tio år. 

Så fungerar ­­allergivaccination

Hyposensibilisering, eller allergivaccination som det kallas lite förenklat, har funnits i 100 år och går ut på att lindra den allergiska effekten av ett ämne genom att omprogrammera kroppen.

Man sprutar in en liten dos av det ämne man är allergisk mot under huden. Dessa doser ges sedan i ökande mängd med några veckors intervall under cirka fyra månader. 

Efter det ges en så kallad underhållsdos var sjätte till åttonde vecka och behandlingen kan fortsätta i upp till fem år beroende på vilken allergi det rör sig om.

Genom att spruta in allergenet rakt in i lymfsystemet hoppas forskarna nu kunna korta tiden det tar innan den önskade effekten har uppnåtts i kroppen.

Tre–fyra injektioner med några månaders mellanrum är allt som behövs.

Dessa allergier kan du vaccinera bort:

  • Pollenallergi från björk och gräs
  • Häst, hund och katt
  • Kvalster
  • Bi och geting

Scroll to Top