• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 10 tecken på att du behöver D-vitamin

  Allt fler svenskar diagnostiseras med D-vitaminbrist. Symtomen är många och ofta sätter vi dem inte alls i samband med just brist på vitamin D. Men genom att upptäcka hur det ligger till i tid kan du stärka ditt immunförsvar och minska risken även för andra åkommor.

  10 tecken på att du behöver D-vitamin

  1. Du blir sjuk hela tiden
  Har du konstant en ny infektion på gång? Då kan D-vitaminbrist vara en förklaring. Danska forskare var först i världen med att upptäcka att immunförsvaret är beroende av D-vitamin för att fungera optimalt.

  2. Du är enormt trött
  Vi kan alla vara trötta men om du känner dig helt slut under en längre tid kan orsaken mycket väl vara brist på D-vitamin. Både dålig sömn och extrem trötthet kan bero på att vitamindepåerna är tömda.

  3.Du har ont i ryggen
  Om du får ont i ryggen utan tydlig anledning som till exempel träning eller tunga lyft kan D-vitaminbrist vara boven i dramat. Detta leder nämligen till trötta muskler som i sin tur kan orsaka ryggsmärtor.

  4. Det gör ont i lederna
  Upplever du samma känsla som när du hade växtvärk som barn? Att det gör ont "inuti lederna". Som vuxen kan detta vara ett tecken på D-vitaminbrist. D-vitamin har nämligen stor betydelse för kroppens upptag av kalcium från tarmen, som påverkar ledernas smidighet.


   

   

  5.Du har sår som inte läker
  Om du har sår som inte vill läka kan det vara ett tecken på brist på vitamin D. Undersökningar visar att sår läker bättre när vi får ett dagligt tillskott på D-vitamin.

  6.Håret glesnar
  Har du under långt tid upplevt att det hamnar ovanligt mycket hår i hårborsten eller avloppet när du duschar? En undersökning från Cairo Universitet från 2013 visar att kvinnor som tappar mycket hår hade ett markant lägre järn- och D-vitaminvärde i blodet än andra.

  7.Du har humörsvängningar
  Om ditt humör svänger okontrollerat och varken PMS eller klimakteriet är orsaken, kan det bero på D-vitaminbrist. Undersökningar visar ett samband mellan depression och brist på D-vitamin och om du går runt med en höstdepression kan det mycket väl bero på detta.

  8.Du känner dig svag
  Musklerna kan vara tunga och trötta och ge dig smärtor i framför allt låren, vaderna och ländryggen. Till och med att lyfta armarna kan vara en utmaning om D-vitaminbristen är ett faktum.

  9.Du är glömsk
  Det är lätt att skylla på stress eller ålder men även D-vitaminbrist kan leda till svårigheter med minnet. Faktum är att både Alzheimers och andra kognitiva svårigheter har kunnat kopplas samman med brist på vitamin D i studier.

  10.Du har ofta huvudvärk
  Lider du av kronisk huvudvärk finns det anledning att se över dina D-vitamindepåer. Migrän har oftast andra orsaker men en ständigt närvarande lågintensiv huvudvärk kan bero på just brist på vitamin D. En finsk studie har både visat att kronisk huvudvärk är vanligast under vintermånaderna och att deltagarna i studien som led av kronisk huvudvärk oftare än andra hade låga nivåer av D-vitamin i blodet.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!