Håll ögonen i form med 5 enkla övningar!

Dina ögon ska följa dig hela livet. Men om du vill hålla dem friska och smidiga behöver de regelbunden motion. I motsats till när det gäller att hålla övriga kroppen i trim, krävs det dock en relativt liten insats. Testa våra fem enkla övningar och få ögon i toppform.

2 minuter om dagen…

… räcker för att stärka ögonmusklerna och hålla din syn i form. Du kan göra övningarna när som helst – till exempel när du väntar på bussen eller är ute på en promenad.

Blinkövning
Ett friskt öga stänger ljuset ute ungefär fem procent av tiden för att blinka. På så vis fuktas hornhinnan och hjärnan får en paus från synintryck. Sitt i en halv minut och blinka regelbundet, avslappnat och medvetet – långt från alla skärmar!

Ögonkastövning
Det är hälsosamt för ögonen att röra på sig och ett friskt öga är ett öga i ständig rörelse. Så snart ögat stirrar, fixeras rörelsen och ögat ansträngs. Sitt en halv minut och titta på olika saker runt omkring i rummet. Flytta ögonen från sak till sak och undvik att jäkta mellan synintrycken – bara mottag dem.

Ackommodation
Övningen stärker ögats förmåga att fokusera på olika avstånd. Träna i en minut på att fokusera på något en bit utanför fönstret. Byt sedan avstånd och fokusera i stället på något en meter bort. Placera sedan tummen 10 cm från ögat och fokusera på den. Arbeta dig sedan stegvis tillbaka ut till föremålet utanför fönstret.

Ögonsemester
Den här övningen syftar till att låta ögonmusklerna slappna av. Sitt med armbågarna på bordet och placera handflatorna över ögonen så att allt ljus stängs ute. Kupa handflatorna något så att ögonfransarna kan röra sig fritt. Sitt så i en minut. Ta till sist ett långt djupt andetag.

Färgkoncentration
Övningen visar hur mentalt och psykiskt betingad synen är. Gå en tur utomhus och fokusera på alla röda saker du ser. Plötsligt poppar det upp mängder med röda ting! När du tappar koncentrationen väljer du bara en ny färg att koncentrera dig på.

Skäm bort ögonen med massage

Är dina ögon trötta kan en försiktig massage verka avslappnande och reducera känslor av torrhet och irritation. Använd dina fingertoppar till att massera försiktigt utanpå ögonlocken och även området runt ögonen.

Scroll to Top