• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Håll ögonen i form med 5 enkla övningar!

  Dina ögon ska följa dig hela livet. Men om du vill hålla dem friska och smidiga behöver de regelbunden motion. I motsats till när det gäller att hålla övriga kroppen i trim, krävs det dock en relativt liten insats. Testa våra fem enkla övningar och få ögon i toppform.

  Håll ögonen i form med 5 enkla övningar!

  Blinkövning
  Ett friskt öga stänger ljuset ute ungefär fem procent av tiden för att blinka. På så vis fuktas hornhinnan och hjärnan får en paus från synintryck. Sitt i en halv minut och blinka regelbundet, avslappnat och medvetet – långt från alla skärmar!

  Ögonkastövning
  Det är hälsosamt för ögonen att röra på sig och ett friskt öga är ett öga i ständig rörelse. Så snart ögat stirrar, fixeras rörelsen och ögat ansträngs. Sitt en halv minut och titta på olika saker runt omkring i rummet. Flytta ögonen från sak till sak och undvik att jäkta mellan synintrycken – bara mottag dem.

  Ackommodation
  Övningen stärker ögats förmåga att fokusera på olika avstånd. Träna i en minut på att fokusera på något en bit utanför fönstret. Byt sedan avstånd och fokusera i stället på något en meter bort. Placera sedan tummen 10 cm från ögat och fokusera på den. Arbeta dig sedan stegvis tillbaka ut till föremålet utanför fönstret.

  Ögonsemester
  Den här övningen syftar till att låta ögonmusklerna slappna av. Sitt med armbågarna på bordet och placera handflatorna över ögonen så att allt ljus stängs ute. Kupa handflatorna något så att ögonfransarna kan röra sig fritt. Sitt så i en minut. Ta till sist ett långt djupt andetag.

  Färgkoncentration
  Övningen visar hur mentalt och psykiskt betingad synen är. Gå en tur utomhus och fokusera på alla röda saker du ser. Plötsligt poppar det upp mängder med röda ting! När du tappar koncentrationen väljer du bara en ny färg att koncentrera dig på.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!