• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Rolf om ny metod mot gula fläcken: Nu kan jag fiska igen!

  När Rolf Rosengren drabbades av åldersförändringar i gula fläcken blev han rädd att förlora synen. Men en ny behandlingsmetod räddade hans syn – och idag kan han obehindrat läsa tidningen, se på TV, köra bil och fiska.

  Rolf om ny metod mot gula fläcken: Nu kan jag fiska igen!

  Det var en varm sommardag i maj 2014 som Rolf Rosengren, 85, i Sala, första gången lade märke till att synen hade blivit sämre.

  – Jag slog upp morgontidningen och märkte att jag hade svårt att läsa och att synskärpan blivit sämre på höger öga, säger Rolf Rosengren.

  Han bestämde sig för att kontakta sin optiker i Västerås för att låta undersöka synen. Kanske behövde han få nya glasögon. Men två veckor efter undersökningen fick han ett brev med ett besked som var allvarligare än så. Det visade sig att hans högra öga hade drabbats av åldersförändringar i gula fläcken.

  Han fick en tid omgående för undersökning på ögonkliniken i Västerås, där de är specialiserade på ögonsjukdomar. Läkaren förklarade att det finns två former av sjukdomen, en torr och en våt. Rolfs högra öga hade drabbats av den våta formen, så kallad makuladegeneration, AMD, som är den allvarligaste. Den gör att synförmågan försämras snabbt och det blir svårt att läsa och ta sig fram i okänd miljö. Förloppet med den våta formen av sjukdomen kan gå snabbt och en stor del av synen kan försvinna på kort tid.

  – Det var en chock, tänk om jag skulle bli blind. Det kändes tungt att tänka tanken att inte få se barn och barnbarn växa upp och trädgården som är mitt stora intresse, säger Rolf.

  När Rolf fick reda på att den försämrade synen berodde på åldersförändringar i gula fläcken fick han en chock. Tänk om han inte skulle få se sina barnbarn växa upp.

  Åldersförändringar i gula fläcken är den vanligaste orsaken till uttalad synnedsättning hos personer över 60 år och den blir vanligare med stigande ålder. Omkring 30 procent av alla över 70 år har sjukdomen i någon form.

  Det positiva är att det idag finns behandling för den våta formen, som Rolf drabbats av, och som kan rädda synen. Med hjälp av bromsande läkemedel i täta intervaller kan synskärpan bevaras. Men till Rolfs stora fasa sker behandlingen med en injektion i ögat.

  – Håret reste sig på skallen när jag förstod att jag skulle få en nål rakt in i ögat. Men av två onda ting accepterar man det minst onda och man gör vad som helst för att få behålla synen.

  Omkring 30 procent av alla över 70 år har sjukdomen i någon form. Idag finns behandling för den våta formen, som Rolf drabbats av, och som kan rädda synen.


  Behandlingen tar 10 minuter

  Bara några veckor senare var det dags för den första injektionsbehandlingen. En vänlig granne gav Rolf skjuts in till Västerås från villan i Sala och hustrun Mary vinkade av. Väl framme visade det sig att oron var helt obefogad. Själva behandlingen är enkel. Först bedövar man ögat med droppar och tvättar rent. Därefter ges själva injektionen från sidan på ögat. En ögonläkare eller ögonsjuksköterska sticker in en nål i ögats glaskropp.

  – Det låter värre än vad det är. Sticket känns inte ens, det spänner bara lite. Själva behandlingen tar bara tio minuter och efteråt känns det lite som grus i ögat och man får åka hem och vila.

  Rolf har behandlats med den senaste av bromsmediciner mot åldersförändringar i gula fläcken. Den hämmar tillväxten av de celler i ögat som gör att gula fläcken svullnar och synen blir nedsatt. När svullnaden går ner förbättras synen och kan till och med återställas. Och Rolf är mer än nöjd med den nya behandlingen.

  – Det var bingo, kan man säga, att jag fick komma så snabbt under behandling och med så fantastiskt bra resultat. Redan efter andra och tredje sprutan märkte jag en markant skillnad.

  Redan efter andra och tredje sprutan märkte Rolf en markant skillnad.

  Lyrisk över resultatet

  I snart två år har han behandlats ungefär varannan månad för att bromsa synförändringen. Det innebär att han får 6-7 injektioner i sitt högra öga varje år.

  – Numera går det på rutin och jag tänker knappt på det. Det känns ungefär som att åka och hälsa på goda vänner varje gång. Nu vågar jag till och med köra bilen själv direkt hem efter behandlingen.

  Det dröjde bara ett par månader innan Rolf märkte att synen blev bättre. Efter varje behandling har den sedan blivit bättre och bättre. Han är lyrisk över resultatet som är långt över förväntan.

  – I början kunde jag bara läsa den övre delen på syntavlan med mitt dåliga öga. Idag läser jag utan problem de minsta små finstilta bokstäverna. Det är smått fantastiskt, jag tror knappt att det är sant.

  Idag kan han obehindrat läsa morgontidningen, se på teve och köra bil. Och han kan fortsätta sköta om blommorna i trädgården, fiska och plocka svamp.

  – Att förlora synen vore det värsta som kunde hända. Jag ryser när jag tänker på att jag kunnat bli blind. Men man ska ha tur också. Nu kan jag njuta av att se mina barn, barnbarn och barnbarnsbarn som alla bor i närheten.

  Idag kan Rolf obehindrat läsa morgontidningen, se på teve och köra bil. Och han kan fortsätta sköta om blommorna i trädgården, fiska och plocka svamp.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!