• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 bär som skyddar ditt hjärta

  Sommaren är på väg och snart kan vi åter frossa i svenska bär. Forskning visar dessutom att bär verkar kunna förebygga hjärtinfarkt...

  5 bär som skyddar ditt hjärta

  1. Lingon

  Bild 1288133

  Lingon har utpekats till det nya superbäret efter en studie gjord vid Lunds universitet som visar att de ger bra kolesterolvärde, stabilt blodsocker och motverkar fetma. Lingon innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra. Det är anledningen till att lingon ofta blandas med känsligare frukter och bär för att öka hållbarhetstiden.

   

  2. Blåbär

  Bild 1288134

  Blåbär är rika på antioxidanter som skyddar cellerna från att åldras i förtid. Bären innehåller mer antioxidanter av typen antocyaniner än något annat livsmedel. Cirka tre gånger mer än de båda näst rikaste källorna – rödvin och te.

   

  3. Krusbär

  Bild 1288135

  En portion krusbär innehåller ungefär 20 gånger mer C-vitamin än motsvarande mängd apelsin. Bären är också rika på kalium, magnesium, A-vitamin och kalcium och användes faktiskt förr i tiden för att lindra problem med hjärta, kärl och andning.

   

  4. Tranbär

  Bild 1288136

  Innehåller rikligt med antioxidanter och sägs vara bra mot urinvägsinfektion. Förr användes bären som medicinalväxt för att sänka hög feber. Tranbär sägs även kunna hjälpa till att hindra bakterier från att få fäste i kroppen.

   

  5. Jordgubbar

  Bild 1288137

  Nya rön visar att jordgubbar är nyttigare än man tidigare trott. Halten av antioxidanter är 5-10 gånger högre än i äpplen. Jordgubbar innehåller dessutom ellagsyra som skyddar hudens kollagen från solens skadliga effekter.

   

  Titta på filmen för att få en snabbgenomgång:

   

  För dig som vill veta mer:

  Forskare vid Harvard i USA har under 18 års tid följt hela 94 000 kvinnor i åldrarna 25-42. I studien kunde forskarna se att de kvinnor som åt blåbär och jordgubbar mer än tre gånger per vecka löpte 32 procents lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt jämfört med de som åt bär max en gång i månaden.

  Enligt forskarna kan hemligheten vara en typ av flavonoider. Det är en sorts antioxidanter som ger färg åt blå och och röda bär. Flavonoider tros skydda kärlväggarna och göra blodplättarna mindre kladdiga, vilket i sin tur minskar risken för hjärtinfarkt. Flavonoider kan även till viss del påverka kolesterolet.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!