• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Pirjo slapp värk i lederna med ny medicin mot reumatism

  Det som började lite smygande med en ömmande stortå, ledde sakta men säkert fram till diagnosen reumatoid artrit. Men tack vare en ny medicin har Pirjo Virta inga besvär alls med smärta eller rörlighet. – Det är fantastiskt! Varje dag tänker jag: "Jag kan gå!"

  Pirjo slapp värk i lederna med ny medicin mot reumatism

  Det som började lite smygande med en ömmande stortå, ledde sakta men säkert fram till en trist diagnos. Pirjo Virta lider av en kronisk sjukdom, ledgångsreumatism.

  – Jag trodde först att det nog bara var så att jag hade fel skor. Jag kunde ju inte ana att jag drabbats av en livslång sjukdom.

  Pirjo gick ett bra tag med fotproblemen innan hon sökte hjälp på vårdcentralen.

  – Jag är en tålmodig person, som aldrig varit sjuk. Knappt förkyld ens en gång. Det där med fötterna skulle nog ordna sig och gå över.

  Men till slut fick hon veta att det handlade om ledgångsreumatism. Hon har sedan, under flera år med svåra besvär, fått olika mediciner. Idag behandlas hon med ett nytt biologiskt läkemedel, som gjort henne besvärsfri.

  – Det är fantastiskt! Varje dag tänker jag: "Jag kan gå!"

  Bild 1291348

  Pirjo har reumatism men har fått en ny medicin som gör att hon kan gå och cykla bra. Hon älskar att vara ute i naturen.

  Pirjo bor i en trivsam lägenhet, vid en liten park inne i centrala Malmö. Härifrån har hon lagom cykelavstånd till sitt arbete inom hemtjänsten. För numera kan hon inte bara gå obehindrat, hon kan cykla igen och tar gärna trapporna upp till vårdtagarnas lägenheter.

  – Ja, det är viktigt att jag rör på mig. Och nu är det ju inga problem alls längre.

  Pirjo, 64, kommer från "mumintroll-orten" Nådendal i Finland. I skolan var svenska ett obligatoriskt ämne.

  – Men jag och en kompis tyckte att det var rätt svårt med svenskan, så vi åkte flera gånger på språkresor till Uppsala. Och tredje gången jag var där träffade jag en kille och stannade kvar i Sverige, säger Pirjo.

  Hon arbetade som vårdbiträde i många år och senare också som kock. Hon har dessutom hunnit med en utbildning till massageterapeut. Sonen Christoffer, 33, är forskare i Uppsala, men bodde tidigare i Malmö, en stad som Pirjo alltid haft en längtan till.

  – Min son har verkligen varit ett enormt stöd för mig när jag mådde som sämst. Hur hade jag klarat mig utan honom?

   

  Chockartat besked
  Det var under tiden som kock som Pirjos problem började. Och det fortsatte när hon fått anställning inom hemtjänsten i Malmö.

  – Jag hade en ständigt ömmande stortå och gick och haltade. Men jag är inte pjåskig och har en hög smärttröskel, så jag gick nog ett år och hade ont. Men sedan började jag också få ont i fingrarna. Det var som om det bara smällde till. Jag tror att det var runt 2008.

  Pirjo sökte till vårdcentralen, där man först misstänkte att det rörde sig om gikt, men efter olika prover stod det klart att hon drabbats av ledgångsreumatism, reumatoid artrit, RA.

  – Ja, det var ju lite av en chock att få det beskedet. Det är ingen sjukdom som jag har i släkten, men man vet ju aldrig riktigt säkert. Men att mina besvär berodde på en så handikappande sjukdom kändes väldigt konstigt.

  – Och sedan började det på riktigt, det var hemskt. Jag fick ett skov med fruktansvärd smärta i hela kroppen. Alla leder värkte. Jag hade ont i axlarna, fingrarna och benen. Jag kan jämföra det med att ha en riktigt svår tandvärk och tvingas äta knäckebröd. Det gjorde så ont.

  – Till slut var det så illa att jag knappt kunde gå. Jag satt hemma och längtade ut och hade mist mycket av min vanliga livsglädje. Annars är jag en alert och rörlig person. Men min son hjälpte mig med allt – han handlade, städade och lagade mat, säger Pirjo, som tack vare sin son inte behövde läggas in på sjukhus.

  – Jag minns att när jag någon gång var utomhus tittade jag på folk som cyklade. Jag tänkte att cykla det kommer jag aldrig mer att kunna göra...

  Men Pirjo hade fel. Hon fick medicinsk behandling i form av kortisonsprutor och senare, när sjukdomen förvärrades, Metotrexat, en medicin som används vid cancersjukdom, men också i lägre doser vid reumatiska sjukdomar. Medlet dämpar ledinflammationen.

  Pirjo fick därefter testa ett biologiskt läkemedel, som hon tog själv hemma.

  – Det var sprutor som jag tog i låret en gång i veckan. På reumatologmottagningen fick jag lära mig hur man gör för att ge sig själv sprutorna. Det gick jättebra och var inte svårt alls. Men sedan fick jag problem med hudutslag och fick byta till en annan medicin, Orencia, för något år sedan. Medan jag väntade på ny medicin fick jag problem med lungorna, som visade sig bero på reumatismen. Kanske hade det att göra med att jag var rökare då.

  Orenica är en ny biologisk medicin, som patienterna också kan injicera hemma. Den ges annars i form av dropp på sjukhuset. Fast Pirjo föredrar att fixa det själv, en gång i veckan. Och hon tycker inte att det gör ett dugg ont.

  Bild 1291349

  När hon var utomhus och såg folk som cyklade tänkte hon att hon inte skulle kunna cykla mer. Men Pirjo hade fel.

   

  Arbetar heltid
  En annan form av behandling är varma sköna bad, som gör underverk och mjukar upp stela leder. Hon går till sin doktor på reumatologen minst en gång varje år och hon lämnar blodprov var tredje månad. Det är en trygghet.

  – Idag har jag inga besvär alls med smärta eller rörlighet. Jag arbetar heltid inom hemtjänsten och trivs verkligen med mitt jobb och med alla mina fina kollegor. Det enda problem jag kan ha ibland är att hjälpa vårdtagarna att dra på stödstumpor. Det är faktiskt det tyngsta arbetsmomentet. Sedan kan det, som man ju kan förstå, vara litet stressande att man alltid ska komma prick i tid till varje vårdtagare. Men jag tror inte att den stressen påverkar min sjukdom.

  Pirjo är noga med sin kost och är påläst när det gäller vad som är bra mat för reumatiker.

  – Jag är ingen fanatiker på något sätt. Jag föredrar vegetarisk mat men blir jag bjuden på en köttbit är det inga problem.

  – Däremot undviker jag stenhårt allt synligt socker och tackar vänligt men bestämt nej till alla kakor, som jag kan bli bjuden på i jobbet. Jag brukar säga att jag bantar.

  I början av nästa år går Pirjo i pension. Nu blir det mer tid till resande, nu när hon mår så bra.

  – Jag har rest mycket förr, bland annat till Indien, Mexico, USA och inom Europa. Nya Zeeland står alltid på önskelistan, men det kan bli krångligt eftersom mina förfyllda sprutor måste förvaras kallt i kylskåp.

  – På senare år har jag börjat upptäcka vårt underbara Sverige. I somras var jag och min son och campade i Dalarna. Och nästa år hoppas jag få besöka Lappland. Och så ska jag ut och vandra i skogen. Jag ska bara njuta av pensionärslivet och göra vad som faller mig in!

  Bild 1291350

  Nästa år går Pirjo i pension och hon har många härliga planer inför framtiden.

   

  Artikeln är hämtad ur Hemmets Journal nr 51 2015.

  Värme hjälper

  En helt ny studie visar att fyra veckors intensiv rehab i varmare länder, ger en kvarstående förbättring i många månader när det gäller minskad smärta och bättre rörlighet vid till exempel ledgångs­reumatism.

  Källa: Svenska Reumatiker­förbundet

   

  Hit kan du ringa och fråga

  Reuma Direkt är en kostnadsfri frågelinje för dig som har eller misstänker att du har en reumatisk sjukdom. Du får svar direkt av sjukvårdspersonal som har tystnadsplikt och du kan vara anonym. Ring på 020-20 20 35. Linjen är öppen måndagar 15–19 och tisdag–torsdag 13–17.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!