Sluta småäta – våra 10 bästa tips!

Letar du ständigt i köksskåpen efter någonting att tugga på? Här är tio tips som hjälper dig att sluta småäta!

Sluta småäta - våra 10 bästa tips!

 

Visst är det bra att äta mellanmål, men att konstant tugga på någonting mellan måltiderna är varken bra för vikten eller tänderna. Men hur gör man för att sluta småäta?

Sluta småäta - våra 10 bästa tips!– Första steget är att bli medveten om i vilka situationer man känner sug. Många av oss äter på ren rutin när vi mår på ett särskilt sätt. Det är enkelt att ha ett kakpaket eller en chokladbit i väskan att ta upp för att döva jobbiga känslor, förklarar Anki Sundin, näringsfysiolog och författare till flera böcker om kost och hälsa.

– När vi väl vet vad som triggar oss att äta sådant som vi egentligen vill hålla oss ifrån, så är nästa steg att åtgärda roten till beteendet. Äter vi för att vi är trötta behöver vi sova. Äter vi för att vi är stressade behöver vi ta det lugnt och se över vår vardag. Det kan verka enkelt, men det är i själva verket en stor utmaning som kan ta lång tid att få bukt med. När vi väl kommit till rätta med problemet kommer behovet av att småäta att plana ut.

Men om det inte handlar om ett känslomässigt ätande, utan om att man faktiskt ständigt känner sig hungrig?

– Det kan vara så enkelt som att man inte äter tillräckligt mycket näringsrik mat och att det faktiskt är en fysiologisk hunger man känner. Det är alltid bra att äta en proteinkälla vid varje måltid, eftersom proteinrik mat håller oss mätta länge. Protein hittar vi i kött, fisk, fågel, ägg, mejeriprodukter, bönor och linser. Även nötter och frön innehåller protein. Som alltid är det bättre med rena råvaror än hårt processad mat – en fiskfilé med kokt potatis är bättre än fiskpinnar och pulverpotatismos.

10 tips – så stoppar du suget

 1.Ät näringsrik mat. Inkludera alltid en proteinkälla. En liten näve nötter tillsammans med äpplet på eftermiddagen håller dig mätt och belåten.

2. Motionera. Träning kan ge sunda hungerssignaler och hjälpa dig att komma ifrån småätandet.

3. Ät långsamt. Var närvarande när du äter och tugga ordentligt så att kroppen hinner känna av mättnadssignalerna.

4. Ät frukost. Frukostätare är mer sällan överviktiga än de som struntar i frukosten.

5. Drick vatten istället för juice och läsk. Vatten bidrar till en känsla av mättnad och dess neutrala smak stimulerar inte sötsuget.

6. Välj mat med tuggmotstånd. En rå morot mättar bättre än en kokt, en hel frukt mättar bättre än juice och bröd med hela korn ger bättre mättnadskänsla än vitt bröd.

7. Ät smakrik mat. Mat som smakar mycket kan göra att du nöjer dig med mindre mängd, ett exempel är mörk choklad jämfört med ljus.

8. Ät varm mat. Varm mat mättar bättre än kall.

9. Ät fiberrik mat. Det ökar mättnadskänslan.

10. Var försiktig med sötsaker. Söt smak stimulerar aptiten och kan skapa ett sug efter mer.

Scroll to Top