“Efter år av sömnbrist sov jag som en stock”

Sömnsvårigheterna förmörkade hela Monika Traneus tillvaro. Hon hade problem att somna och låg varje kväll vaken i timmar. Men ett helt nytt läkemedel visade sig bli hennes räddning – för första gången på många år sov hon en hel natt och vaknade pigg och utvilad.

 Monika och hennes man Håkan lever ett mycket aktivt liv. Sommartid badar de i havet morgon och kväll och går långa promenader. Vintertid är det Friskis och Svettis som gäller.

 

Egentligen är det en endaste detalj som förmörkar Monika Traneus tillvaro och det är hennes sömnsvårigheter.

– I många år har jag haft problem att somna när jag lägger mig på kvällen, berättar hon. Det har blivit oräkneliga vakna timmar i sängen eller i en fåtölj tillsammans med en bok i väntan på att jag äntligen ska kunna slappna av ordentligt.

– Självklart sliter det på humöret att aldrig känna sig riktigt utvilad.

 

Annars lever 71-åriga Monika ett nära nog idealiskt liv.

– Jag och Håkan, min man sedan 40 år, har ett bra äktenskap, vi har många, nära vänner och gillar båda att hålla igång. Vi bor i lägenhet mitt i Göteborg där vi har nära till allt och största delen av sommaren tillbringar vi här i fritidshuset på Onsala.

 

Det är också där vi träffar Monika och Håkan, som guidar oss runt, bland annat ner till havet där de varje morgon och kväll från tidig vår till sen höst tar ett dopp i de salta vågorna.

– Här i grannskapet har vi dessutom underbara promenadvägar.

 

Men inte ens fysisk aktivitet kan få Monika att somna normalt på kvällen.

 

Reste mycket

– Det hela började när jag hade ett arbete som innebar att jag reste över hela världen.

 

Redan som 18-åring blev Monika värvad som mannekäng inom textilbranschen – så har hon också fortfarande figur som en ung flicka.

– Det uppdraget ledde i sin tur till att jag blev assistent och senare inköpsansvarig åt olika klädbutiker. I och med det fick jag resa över hela världen, inte minst till Fjärran Östern och då och då västerut.

 

Monika var noga och omsorgsfull i sitt arbete. Det var hennes affärskontakter som kom i första hand. Även om hon själv tillbringat hela natten på resande fot tullade hon aldrig på tider – hade hon bestämt att träffa någon redan tidig morgon så fick det bli så.

– På hemvägen blev det nya tidsomställningar och allt det här ledde till att kroppen inte riktigt visste när det var dags att vara vaken eller dags att sova. Jag fick grava sömnproblem.

– Under den här tiden hände det att jag i ren nöd tog en halv insomningstablett för att över huvud taget fungera. Klart det blev till viss hjälp, men inte helt, det blev ingen normal vila.

 

 

För tio år sedan slutade Monika sitt arbete.

– Jag hade haft det mest spännande och roliga yrke jag kan tänka mig, men också det mest slitsamma.

– I och med att Håkan, som haft tandläkarpraktik, nu gick i pension ville vi få mera tid tillsammans efter alla arbetsår. Vi fick möjlighet att sätta lite extra guldkant på tillvaron.

 

Det innebär fysisk träning flera gånger i veckan, (bland annat besöker Monika ofta Friskis- och Svettis), umgänge med goda vänner, god mat, då och då ett glas vin, bridge och golf.

– Men kan du förstå, det där med sömnen vill ändå inte fungera. När jag ska sova börjar hjärnan gå på högvarv. Periodvis blir det jobbigt, för jag kan omöjligt ta en lur på dagtid och jag vaknar alltid tidigt på morgonen. Men för att fungera bra måste man känna sig utvilad och emellanåt har det varit svårt för min del.

 

Talböcker

– En del klagar på att deras livskamrat snarkar och stör deras sömn. Men det är inga som helst problem när det gäller min Håkan. Han sover så tyst att jag ibland blir rädd att han är medvetslös.

 

Numera har Monika försökt få hjälp genom att lyssna på ljudband på cd.

– Jag lägger mig med en snäcka i örat och lyssnar på en roman. Det är ju bra för det stör ju inte Håkan i sängen invid. Vill det sig väl så somnar jag efter en halvtimme. Det gör ju inget, jag kan ju fortsätta lyssna även nästa kväll.

– Däremot har jag testat avslappningsövningar på cd, men sådana har ingen effekt på mig.

 

Men en dag hände något – Monika fick syn på en annons i dagstidningen.

– Den handlade om att Sahlgrenska Universitetssjukhuset sökte frivilliga testpersoner till en världsomfattade studie om ett helt nytt läkemedel mot sömnproblem.

– Jag anmälde mig direkt och blev antagen.

 

Innan testet startade hösten 2010 blev Monika noggrant läkarundersökt.

– Det visade att jag är fullt frisk och inte har några andra problem än med just sömnen. När jag fick sova på försök vid sjukhusets sömnlaboratorium så blev jag också helt klarvaken.

 

Sedan fick Monika börja äta två tabletter varje kväll.

– Men vare sig jag eller forskningsteamet visste om det var de tabletter som innehöll aktiv substansen för sömnen, alltså testmedicinen eller rena sockerpiller. Första månaden märkte jag inte heller att jag sov bättre, så jag misstänkte att jag fått verkningslösa tabletter.

– Men efter en månad så hände fantastiska saker. Jag sov en hel natt och – vaknade pigg och utvilad, utan minsta biverkningar!

 

Våren 2011 fortsatte det med en ny vända försök och Monika somnade snabbt när hon la huvudet på kudden på kvällen.

– Efter fyra månader var den försökstiden också över, men effekten av tabletterna satt i, jag fortsatte sova gott några månader. Sedan blev det som förr igen, jag fick sömnproblem.

 

Nu är forskningsstudien över och ingen av testpersonerna får fortsätta äta den nya medicinen.

– Den är inte godkänd än, det lär ta ytterligare något år innan den blir det. Men jag lovar, jag ser verkligen fram mot den dag när medicinen finns ute på marknaden.

– Jag är ju långt ifrån ensam om sömnproblem, vi är säkert tusentals med samma svårigheter. Men för alla oss finns nu kanske äntligen hjälp att se fram emot!

 

 

För lite sömn ger sämre immunförsvar

 

Jan Hedner är överläkare på Sömnmedicinska avdelningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Han berättar om våra sömnbehov och om de nya läkemedel som väntas bli godkända inom en relativt snar framtid.

 

Vad är en normal sömn?

– Det är när du vaknar med en känsla av att vara pigg och utsövd. Men behovet av att sova en viss tid varierar från person till person. Det kan vara lika hälsosamt att sova fem som tio timmar.

 

När kan man tala om sömnbrist eller insomni?

– Sömnbrist är följaktligen när man inte känner sig tillräckligt utsövd, kanske för att man slarvat att lägga sig i tid eller att man inte klarat slappna av tillräckligt för att somna. Insomni däremot är ett sjukligt tillstånd då man bara inte klarar att sova.

 

Hur pass vanligt är det med sömnstörning?

– Mycket vanligt! Många fuskar med sömnen, vi lurar oss att tro att vi gör mer nytta när vi är vakna än när vi sover. Svenska folket går in i helgen med en “kollektiv sömnskuld”. Det finns inget annat skäl till att vi sover mer på helgen än att vi sovit för lite under veckan som gått.

– Det finns undersökningar som tyder på att närmare 40 procent av oss upplever att vi inte sover tillräckligt, ändå prioriterar vi bort att gå till sängs tidigare.

– Det är dessutom tre gånger så vanligt att det är kvinnor som lider av sömnbrist, precis som att det är vanligare att äldre sover sämre.

 

Vilken tid på dygnet är sömnen “bäst”?

– Det varierar också från person till person. Var och en har en egen inbyggd dygnsklocka. En fjärdedel är piggast på morgonen, lika många är piggast på kvällen och så har vi resten som är mitt i mellan. Men det innebär att vissa mår bäst av att både lägga sig tidigt och gå upp tidigt, andra precis tvärtom.

– Men för den genomsnittlige får man bästa sömnen någon gång mellan tio på kvällen och nio på morgonen.

 

Kan sömnbrist orsaka sjukdom?

– En mycket intressant fråga, men tyvärr saknar vi bra metoder att mäta detta i dagsläget. Man har gjort djurförsök som visar att för lite sömn bland annat ger ett sämre immunförsvar. Andra undersökningar, då på människor, talar för att man löper en större risk för t ex hjärt-kärlsjukdomar och diabetes vid sömnproblem.

– Det svåra ligger i att avgöra om det är sjukdomarna som är ett resultat av dålig sömn eller precis tvärtom.

 

Sedvanliga sömnläkemedel, vilken effekt har dessa?

– Oftast bra effekt. Man kan nog söva elefanter om så behövs. Mediciner av den här typen sparkar igång kroppens sovmekanismer. Men så finns nackdelarna! Man får inte riktigt en “normal” sömn, tabletterna kan vara beroendeframkallande och på sikt kanske effekten av läkemedlet dessutom avtar.

– Dessutom händer det att äldre, som tagit en tablett och somnat och sedan vaknar för att gå på toaletten helt enkelt ramlar och slår sig därför att de är “groggy”.

 

Berätta om det “nya” läkemedlet?

– Forskningen kring den typen av sömnläkemedel har pågått flera år. Här i Sverige har vi haft 50-60 personer som tillsammans med kanske ytterligare tusen från olika delar av västvärlden varit med i en global och omfattande amerikansk undersökning.

– Slutresultatet redovisades för ett par veckor sedan och hittills verkar allt bra. Medicinen ger en naturlig sömn och ger – så långt vi vet hittills – få biverkningar.

– Det påverkar inte sömnmekanismerna, utan blockerar istället vakenheten. Det innehåller ett ämne, orexin, som påverkar det som liknas vid hjärnans strömbrytare mellan vakenhet och sömn.

– Under årens lopp har jag varit med om åtskilliga nya läkemedelssläpp och kanske just därför är jag fortfarande lite tveksam. Den absoluta effekten av det nya sömnläkemedlet vet vi först när det testats på ett betydligt bredare underlag.

 

När kommer det att finnas här i Sverige?

– Amerikanska myndigheter kommer att slutbedöma resultaten i höst. Innan medicinen sedan släpps på svenska marknaden behövs ett godkännande av europeiska myndigheter och det kan ta tid. Men jag gissar att det blir om ytterligare något år.

 

Innebär det att vi kommer att slippa allt vad sömnbesvär heter?

– Absolut inte! Det finns många som inte kan sova på grund av sjukdom och smärta. Det behövs helt andra lösningar än sömntabletter för att komma ifrån det problemet.

Scroll to Top