Apotekare Fredrik svarar på dina frågor om naturläkemedel

Varje år säljs naturläkemedel för över en halv miljard kronor i Sverige. Nya preparat dyker ständigt upp på apotekshyllorna och i hälsokostbutikerna. Men vad det egentligen vi stoppar i oss? En som vet är apotekare Fredrik Hed, som är Hemmets Journals nye expert med fokus just på naturläkemedel, denna tidernas äldsta form av egenvård.

Apotekare Fredrik svarar på dina frågor om naturläkemedel
Möt Hemmets Journals expert Fredrik Hed. Fredrik är apotekare och medicinjournalist och besvarar dina frågor om naturläkemedel och växtbaserade läkemedel direkt i tidningen!

Naturläkemedel är ett stort, spännande område och det ska bli både roligt och utmanande att knyta kontakt med tidningens många frågvisa läsare, säger Fredrik Hed.

– Jag gillar att hålla mig ajour med ett brett medicinskt område, där ju också naturläkemedel och växtbaserade läkemedel ingår, berättar han när vi träffar honom under hans soliga, sista semestervecka i släktens sommarhus på Österlen i Skåne.

Fredrik är en glad, öppen och varm person, som har lätt att lära känna nya människor. Han är 43 år, gift med Sara, också hon apotekare, och de har två barn, David, 7 år, och Rebecka, 4.

Rötterna har han i Skåne men familjen bor numera i ett rött trähus i Mariefred. En bra bit, tyvärr, från hans älskade fotbollslag Malmö FF.

Läser deckare
– Vi bodde tidigare i Stockholm men flyttade till Mariefred för att ge familjen, inte minst barnen, en bättre livskvalitet, säger han.

Dit hör den nyinköpta motorbåten, som familjen tillbringat en del av semestern i under upptäcktsfärder på Mälaren. Annars tycker Fredrik om löpning, matlagning på lagom “barnfamiljsnivå” och han läser mycket, gärna deckare.

Han gillar utmaningar. Redan som nybliven student valde han bort vidare studier tillsammans med kompisarna i Lund. Nej, Fredrik ville testa sina vingar.

– Biologi och kemi var mina bästa ämnen. Jag sökte och kom in på apotekarutbildningen i Uppsala. På sommarloven jobbade jag som guide på bussresor till bland annat Österrike, Italien och Spanien. Och efter studierna arbetade jag som läkemedelskonsulent några år. Men det var nog inte riktigt min grej.

Inom honom växte en längtan – att skriva.

– Jag älskar att berätta. Jag gick en akademisk journalistutbildning i Stockholm, så jag kan titulera mig både apotekare och journalist, med inriktning på medicin.

Blev sin egen
Han har varit chefredaktör för tidskriften Läkemedelsvärlden och redaktör på tidningen Apoteket. En period arbetade han på informationsavdelningen på ett stort, internationellt läkemedelsbolag. Sedan några år tillbaka är han frilans.

– Det passar mig jättebra just nu. Jag har också länge haft en önskan att bli min egen. Jag tar olika intressanta uppdrag och har till exempel en egen frågelåda, “Fråga Apotekaren”, om alla typer av läkemedel, på min hemsida.

Och fråga apotekaren är just vad alla vetgiriga läsare av Hemmets Journal kan göra direkt i tidningen från och med nu.

Vår nye expert Fredrik ligger i startgroparna.

– Naturläkemedel kan vara ett intressant komplement när det gäller egenvård. Men som för övriga läkemedel bör man vara observant på eventuella biverkningar. Naturläkemedel kan påverka andra läkemedel och glöm därför inte berätta för din doktor vilka naturläkemedel du använder.

– Jag hoppas förstås på massor av kluriga frågor om just naturläkemedel framöver! Det är roligt om jag kan bidra till att sprida mer kunskap.

Spalten “Fråga apotekaren om naturläkemedel” börjar i Hemmets Journal nr 40. Du kommer även att kunna ställa frågor till Fredrik här på sajten.

Scroll to Top