Köttfärspaj med fetaost och oliver

Ett frasigt pajskal fyller vi med köttfärs, squash, cocktailtomater, fetaost och oliver. Det blir en matig köttfärspaj med ljuvliga smaker som för tankarna till Medelhavet.

6 bitar

Du behöver

Pajbotten

4 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
2 krm salt
150 g kallt smör
4 msk kallt vatten

Fyllning

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
½ squash
300 g nötfärs
olivolja
3 tsk timjan
0.5 dl tomatpuré
1 msk kalvfond
2 dl vatten
salt och peppar
100 g fetaost
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 ägg till pensling
12 cocktailtomater
svarta oliver

Ugn: 200°

Gör så här

1

Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i en plastpåse i kylen 1 timme.

2

Tryck ut 2/3 av degen i en pajform, 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt all deg vila ytterligare 30 minuter i kylen.

3

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.

4

Fyllning: Hacka lök och vitlök. Skär squashen i små tärningar.

5

Bryn färs, lök, vitlök och squash i olivolja i en stekpanna. Tillsätt timjan, tomatpuré, fond och vatten och koka ihop ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

6

Bred ut färsen i det förgräddade pajskalet. Strö över smulad fetaost.

7

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.

8

Kavla ut resten av degen på mjölat bord. Sporra ut remsor och lägg dem i ett rutmönster över pajen. Pensla dem med uppvispat ägg. Lägg halverade tomater och oliver i rutorna.

9

Grädda pajen mitt i ugnen tills den har fin färg, ca 45 minuter.

Scroll to Top