På bordet framför sig i ­lägenheten på Guldheden i Göteborg har Karin Landin en stor temugg som pryds av Obelix – seriefiguren Asterix oskiljaktige vän som ofta ses bärande på en bautasten.

– Jag köpte muggen när jag blev strandsatt i Magdeburg. Obelix är nog min absoluta favorit av alla seriefigurer. Han är oerhört stark, men samtidigt väldigt känslig. Han visar mänskliga sidor som man inte hittar hos andra ­seriefigurer.

Läs även: Skolhunden Tinto hjälper stressade elever: ”Det betyder jättemycket”

Muggen är försedd med texten ”Ich bin nicht dick” (Jag är inte tjock) och den som någonsin läst ett Asterix-album förstår precis vad det handlar om.

– Obelix är mycket tjock och i seriealbumen får han ofta höra det från Asterix och andra i sin omgivning. Han visar att han blir sårad och ledsen, berättar Karin.

Gillar Obelix förmåga att visa känslor

Dessutom trillade Obelix ner i druiden Miraculix trolldryck när han var liten – den magiska drycken som gör ­Asterix och hans tappra galler så starka att de trots sitt numerära underläge kan ta upp kampen mot den romerska ockupationsmakten.

Det gör att han aldrig mer får dricka av trolldrycken ­eftersom det kan vara skadligt för honom. I de olika serie­albumen visar han ofta hur kränkt han blir när han blir särbehandlad och till skillnad från andra bybor inte får smaka av den.

Läs även: Jonas lämnade mäklarkarriären – poddar med 70-plussare: ”Det är ju de äldre vi ska lära oss av”

– Obelix förmåga att visa känslor är något mycket ovanligt i serievärlden och jag tror det är därför som många som läser ­Asterix fäster sig vid honom. När jag var yngre var ­Asterix min favorit, men i dag är det utan tvekan Obelix.

Dessutom har de stolta, snarstuckna och lättsårade gallerna en fin förmåga att lösa alla sina konflikter så att det blir ett lyckligt slut och
en stor byfest i slutet av varje berättelse.

– Förr ansågs serietidningar vara skadliga för barns läsande, men den inställningen har omvärderats, säger Karin. Foto: Per-Ola Ohlsson

Fick sitt första Asterix-album

Men att Karins första kontakt med Asterix på 80-talet skulle leda till att hon flera decennier senare skulle bli ordförande för Göteborgs seriefrämjande var inget hon på den tiden kunde föreställa sig.

Serietidningarnas förtrollade värld har dessutom främst varit mansdominerad.

– Det var mest jämnåriga killar som läste actionfyllda serietidningar. Men även jag har läst Agent X9 och jag läste vid sidan av Asterix mycket Tintin, berättar Karin.

Det började med att hon fick sitt första Asterix-album av sin pappa när hon var i åtta-nioårsåldern. Det var Asterix på Korsika och i korthet handlar den berättelsen om öbornas motståndsrörelse mot ­romarna som kompliceras av interna stridigheter på grund av stolthet, tradition och personliga vendettor.

Läs även: Anita är både kassörska och deckarförfattare: ”Jag får många idéer från butiken”

– Det är fortfarande mitt favoritalbum. Den visar hur man kan lösa konflikter. ­Asterix och Obelix ser till att alla blir sams på slutet, säger Karin.

Strax efter att hon läst sitt första Asterix-album såg hon den tecknade filmen Asterix och hans tappra galler på film. Sedan dess har hon varit fast.

– Mina bröder samlade på seriealbumen och jag lånade dem så fort jag fick av dem, säger hon med ett leende.

Lärde sig franska tack vare serietidningarna

Intresset för att läsa serier ledde till att hon även läste mycket ungdomsböcker. Då på 80-talet hade serietidningar, inte samma status som de har i dag.

– Mamma var inte så positiv till att jag läste serier, säger hon med ett skratt.

Men hennes intresse för ­serier som Asterix, Tintin, Iznogoud, Gaston, Spirou och alla de andra som kom från Belgien väckte hennes intresse för att lära sig franska för att kunna läsa dem på originalspråket.

Läs även: Britt fick adhd-diagnos i 60-årsåldern: ”Jag fick äntligen veta varför jag är som jag är”

Det har också haft betydelse för hennes yrkesval. Karin är mellanstadielärare och ­undervisar i svenska och ­matematik på den icke-vinstdrivande privatskolan Franska skolan i Göteborg.

– Jag har faktiskt inte använt Asterix i undervisningen än, men däremot Kalle Anka.

– Böckerna om Asterix och Obelix kan lära oss mycket om konfliktlösning, säger Karin. Foto: Per-Ola Ohlsson

Använda serietidningar i undervisningen

Hon tror att just serier kan främja barn som har lite svårt med att komma igång med ­läsandet.

– Det är jobbigt att läsa kognitivt om man inte är van vid det. Det kräver full koncentration och det blir mer komplext om det är en hel sida med enbart text.

Det är där hon tror att seriealbum kan ha en stor betydelse – åtminstone i början.

– I tecknade serier får du hjälp och vägledning av de tecknade rutorna som beskriver miljön och för handlingen framåt. Det lockar till läsning av det som står i pratbubblorna.

Hon tror att serier kan vara en väg in i svenska språket för barn som har svenska som andraspråk.

Läs även: Att spela dragspel blev Williams räddning: ”Jag var utbränd och livrädd”

– Så var det för mig när jag skulle lära mig franska. Jag läste serierna på originalspråket och kunde med vägledning av teckningarna lättare förstå handlingen.

Men även om tecknade serier kan främja barns läsande fråntar det enligt Karin inte föräldrarnas stöd. Deras delaktighet är mycket viktig för deras barns läskunnighet.

– Mina föräldrar läste ­mycket för mig när jag var ­liten. Min mamma hade en smart strategi. Hon kunde ­läsa till mitten av en bok. ­Sedan lade hon den ifrån sig och sa att jag fick läsa resten själv. Det kunde gå några ­veckor, men sedan tog jag upp boken och läste ut den för att få reda på hur den slutade.

Berättelserna lär ut om konflikthantering

När Hemmets Journal träffar Karin håller hon precis på att packa inför resan till den årliga seriefestivalen i Angoulême i Frankrike – den största i Europa.

Det var där hon för några år sedan såg en utställning om Asterix och Obelix skapare Goscinny.

Läs även: Malin skapar konst med motorsåg: ”Jag kände direkt att det här var min grej”

– Det var spännande och fick mig att läsa mer om honom. Han föddes i Frankrike, växte upp i Sydamerika, försökte slå igenom som serietecknare i USA och kom sedan tillbaka till Europa. Det märkliga är att han som syd­amerikan skapade en fransk nationalsymbol som Asterix.

Förutom Asterix på Korsika är Karins favoritalbum Asterix och det stora bygrälet. Det är på sätt och vis en berättelse med ett Romeo och Julia-tema där Asterix och Obelix bidrar till att lösa en gammal konflikt som i praktiken delat en by mitt itu.

– Man kan lära sig mycket om konfliktlösning av de olika berättelserna, säger hon.

Tecknade serier kan vara en bra hjälp i skolan

Kalle Anka och Bamse vill väcka lusten att lära sig läsa. Och nu får de sällskap i skolan av Asterix och Obelix som ska öka barnens intresse för historia, romerska siffor – och latin.

Nu gör nämligen Asterix och hans tappra galler entré i den svenska skolan. Medieföretaget Story House Egmont, som bland annat ger ut Hemmets Journal, låter nu ­Asterix ansluta sig till Bamse och Kalle Anka i arbetet med att inspirera barn och unga till läsning genom tecknade serier.

– Tecknade serier är ett både effektivt och roligt pedagogiskt verktyg för att skapa läslust och främja lärande. Som Sveriges största utgivare av serier och med ett stort engagemang i barns läsning känns det naturligt för oss att stötta de många lärare som vill använda serier i sin undervisning, säger ­Jonas Lidheimer, Kommunikationsansvarig på Story House Egmont.

Så här kan en övningsuppgift i skolmaterialet se ut. Hur skriver man 2025 med romerska siffror? ASTERIX® OBELIX® IDEFIX® © 2025 LES ÉDITIONS ALBERT RENÉ / GOSCINNY – UDERZO

Fokus på historia

Genom initiativet Serier i Undervisningen erbjuds specialanpassat läro­material i form av serie­tidningar och pedagogiska handledningar. Tidigare har satsningen fokuserat på Bamse och Kalle Anka, men nu får skolor även tillgång till nytt material med Asterix och hans vänner.

– Materialet innehåller bland annat diskussionsfrågor om Asterix, utdrag ur olika seriealbum, skrivuppgifter i olika genrer, problemlösning och värdegrundsfrågor, berättar Jonas Lidheimer.

Eftersom Asterix utspelar sig i romarriket finns ett ­naturligt fokus på historia. Eleverna får lära sig att skriva romerska siffror och bekanta sig med klassiska latinska ­citat, som Julius Caesars berömda Alea iacta est (Tärningen är kastad).

För att säkerställa att materialet är relevant och följer den senaste läroplanen har Story House Egmont samarbetat med Emanuel Gustafsson och Ola Hyltén, ­lärare för årskurs 4–6 vid Slättenskolan i Jönköping.

Läs mer på www.serieriundervisningen.se