Bävrar, rävar, kaniner och svampar. Många har stött på konstnären Malin Nilssons skulpturer i trä utan att tänka på det. Ofta finns hennes konstverk på lekplatser, längs naturstigar och vid besöksmål som Tjolöholms slott och Jonsereds trädgårdar.
Bland hennes mest kända verk finns en skulptur i naturlig storlek föreställande musikern och komikern Markoolio.
– Det var Rix FM som beställde den efter att de startat en insamling bland lyssnarna. Den står nu i hans hemort Orminge, berättar Malin ni vi hälsar på i hennes ateljé.
Ateljé är kanske inte helt rätt ord. Lokalen där hon har sin konstnärliga verksamhet påminner snarast om en verkstad med ett brett urval av olika motorsågar och drivor av sågspån på golvet.
Läs även: Bagaren Clara blev kakelugnsmakare: ”Det är inte så stor skillnad på deg och lera”
Det första som möter oss är synen av en gruvhäst i naturlig storlek som satts samman av fyra stora ekstockar.
– Den är beställd av hembygdsföreningen i Voxnabruk som ligger mellan Bollnäs och Orsa. De ville ha en skulptur av en gruvhäst av den inhemska rasen nordsvensk till en invigning, berättar Malin när hon lyfter upp skyddsvisiret och kopplar bort andningsmasken.
– Jag föredrar att arbeta med masken på. Annars snyter jag sågspån hela kvällen, säger hon med ett leende.
Malin Nilsson
Ålder: 43 år.
Familj: Martin, 42, och sönerna Vidar, 8, och Arvid, 5.
Bor: Hus vid en sjö utanför Landvetter.
Gör: Motorsågsskulptör och röntgensjuksköterska.
Malin gör motorsågskonst
Hemmets Journal är på besök hos motorsågsskulptören Malin Nilsson i den lilla byn Hällesåker i Mölndals kommun. Här driver hon sedan ett par år företaget Björns Motorsågskonst.
Varannan vecka arbetar hon i verkstadslokalen med att forma stora ekstockar till olika figurer. Arbetsredskapet är en av de åtta olika motorsågar, som hon regelbundet använder.
– Det blir främst olika djur, säger hon och klappar en stor bäver på huvudet som hon just blivit klar med och som väntar på att levereras.
De veckor när hon inte står i verkstaden i Hällesåker hittar man Malin på ett företag som levererar röntgenutrustning till sjukvården.
Läs även: Fjärde generationen tillverkar dalahästar: “Vi känner alltid igen våra egna hästar”
– Det är fysiskt krävande att skulptera med motorsåg så det blir för tungt att arbeta med det på heltid. Dessutom stortrivs jag med mitt andra jobb och jag ville inte helt släppa kontrakten med det, säger hon.
Redan när hon var liten drömde Malin om att bli konstnär. Hon har alltid tyckt om att teckna och måla. Efter att ha studerat konst på en folkhögskola gick hon ett basår på KV Konstskola i Göteborg och därefter blev det ett års studier vid Göteborgs konstskola med inriktning på grafik.
– Men jag trodde inte jag skulle kunna leva på konsten så jag utbildade mig även till röntgensjuksköterska, vilket jag arbetade med några år.
Lärde sig använda motorsåg
Malin släppte dock aldrig intresset för det kreativa skapandet och när Malins svärfar Mats, som arbetade i skogen, visade henne sina motorsågar under julledigheten 2016 väcktes en tanke.
– Han hade tagit hem ett par intressant formade stockar som han tyckte man kunde göra något roligt med, berättar Malin.
Det ledde till en utmaning:
– Jag sa till svärfar att om han visade mig hur motorsågen fungerade så skulle jag visa honom hur man skulpterade ett djur av en stock.
Läs även: 28-årige Carl-Johan väver för hand – till kungen och Nobelfesten
Resultatet blev en ekorre som hon blev riktigt nöjd med.
– Det var så himla roligt. Det var snudd på det roligaste jag någonsin hade gjort och jag kände direkt att det här var min grej.
Skulpterar djur av trä med motorsåg
Tanken fick ligga och mogna i hennes inre ett par månader innan hon skaffade sig sin första egna motorsåg. Sedan började hon skulptera hemma i trädgården på kvällarna när äldste sonen, som föddes 2015, somnat.
– Han hade svårt för att somna, men när han väl hade gjort det väcktes han som väl var inte av motorsågens vrålande.
För att underlätta för Malin satte hennes man Martin upp belysning i trädgården och byggde även ett litet tak så att hon kunde vara ute oavsett väder.
Läs även: Per-Åkes halmkronor håller gammalt hantverk vid liv – se hans vackra skapelser här
Grannarna hade lyckligtvis inte heller några synpunkter på hennes sågande under sena kvällar.
– Till saken hör att vi bor vid Landvetters flygplats så grannarna är nog vana vid lite buller. Dessutom gränsar inte våra hus direkt till varandra.
Själv mådde hon toppen av att få stå och såga i sin trädgård.
– Jag fick samma känsla som när jag tecknade, men med sågen kändes det ännu starkare och roligare. Det var verkligen min grej. Jag blev glad av att få stå där och brumma samtidigt som jag skapade något.
Fullt utrustad verkstad
Malin började lägga ut bilder på sina figurer på Instagram och sålde en del till vänner och bekanta. Så en dag kontaktades hon av Björn Edsholm som drev Björns Motorsågskonst. Han hade sett hennes figurer på Instagram och frågade om hon ville komma och jobba hos honom.
– Det ville jag gärna. Han hade en fullt utrustad verkstad och dessutom en hjullastare, vilket behövs om man ska jobba med större ekstockar.
Läs även: Tvillingarna har plockat 60 ton strandskräp: ”Vill göra skillnad för havet”
Efter att ha gått i lära hos Björn en gång i veckan under ett år frågade han Malin om hon kunde tänka sig att ta över hans företag. Den frågan behövde hon inte fundera länge på.
– Malin är jätteduktig, säger han. Det hon kan, som inte jag kan, är att teckna. Hon kan göra skisser av figurer och sedan såga efter dem. Med sina teckningar kan hon också visa för kunderna hur de färdiga skulpturerna kommer att se ut.
Träskulptur av Markoolio
Träslaget hon sågar i är nästan enbart ek. Det är ett hårt trä som tål att stå utomhus utan behandling.
– Ibland gör det ont i mig att såga i ek, men då känns det skönt att veta att de stockar jag får levererade till mig kallas överdimensionerat virke. De är för tjocka för sågverken att ta hand om och blir kastade.
Malin och hennes man tar dessutom hand om all spillved som de gör träkol av i en egen stålmila.
Läs även: Jeanette startade krog i sitt vardagsrum: ”Innan var jag bara en ledsen byråkrat”
– Det enda vi inte lyckats återanvända än är sågspånen.
I framtiden hoppas Malin få göra fler skulpturer av människor. Skulpturen av Markoolio gav mersmak.
– Jag har gjort en julkrubba åt svenska kyrkan och sådana uppdrag vill jag gärna ha fler av, säger hon och drar med ett vrål igång motorsågen för att finputsa benen på gruvhästen.