Anita Larsson är kassörskan som i mogen ålder gör debut som deckarförfattare. För Hemmets Journal berättar hon om hur hon lyckas kombinera de två vitt skilda yrkena.
– Jag hämtar uppslag till deckarna från mitt jobb. Efter att ha suttit i kassan på Ica Maxi i 22 år så det är något jag känner väl till, berättar hon med ett leende när hon tar emot oss i huset på den skånska landsbygden.
I de natursköna omgivningarna runt den lilla byn Anderstorp i Rönneådalen mellan Klippan och Höör är ondska och mord det sista man kommer att tänka på. Men det är här Anita har sin skrivarlya.
LÄS ÄVEN: Suzanne Sjögren om romandebuten, hästar och rädslor: ”Barnen har utsatt mig för det värsta”
– För mig är den en perfekt plats att skriva på. Här är lugnt och tyst, säger hon när vi slår oss ner i vardagsrummet.
På bordet framför henne ligger hennes senaste deckare om journalisten Fanny Persson som hjälper polisen i Dalarna att klara upp kallblodiga och hemska mord.
Den handlar om att man hittar en misshandlad kvinna som senare blir mördad och en intensiv jakt på mördaren inleds. Kortlivat heter den och liksom den första boken i Anitas Siljansmorden-serie utspelar den sig delvis i butiksmiljö.
– På något sätt kommer stormarknader nog alltid att vara med i mina böcker, säger hon med ett leende.
Anita Larsson
Ålder: 49 år.
Familj: Maken Robert, 53, och barnen Emilia, 19, och Markus, 22.
Bor: På en gård i Anderstorp i Klippans kommun.
Gör: Kassörska och författare.
Aktuell: Med deckaren Kortlivat (Lava förlag) som finns att köpa på nätet och på Ica Maxi i Ängelholm.

Suttit i kassan länge
Fast hon är född och uppväxt i Mora och hämtar sin inspiration till deckarna från den gamla hemtrakten har Anita bott större delen av sitt liv i sydligaste Sverige. Hon flyttade till Skåne i slutet av 90-talet för att utbilda sig till florist på en privatskola, mötte kärleken och hamnade så småningom i Anderstorp.
– Hur jag och min man Robert träffades är också en speciell historia. Det var genom en gammal hederlig kontaktannons i en tidning. Jag har alltid varit väldigt blyg så det var ett bra sätt för mig att träffa någon på.
Inför flytten till Malmö och floristutbildningen gick Anita till biblioteket hemma i Mora för att läsa tidningen Sydsvenskans annonser under rubriken ”Bostad uthyres”. Av ren nyfikenhet läste hon kontaktannonserna och fastnade för annonsen från Robert.
– Vi hade redan börjat brevväxla med varandra när jag flyttade ner till Skåne, men de första åren bodde jag i Malmö när jag gick de första stegen i utbildningen, berättar Anita.
Det blev dock ingen framtid som florist för Anita. Hon tröttnade och flyttade upp till Mellanskåne för att komma närmare sin blivande man Robert. Istället för att binda buketter räknade hon pengar i kassan på Ica Maxi i Ängelholm.
– På den tiden var det fortfarande mycket kontanthantering. Det är det inte längre.
Hon började som timanställd, men fick efter ett par år fast anställning. Under hela sin långa arbetstid på stormarknaden har hon nästan enbart suttit i kassan. Hon har lärt känna många av stamkunderna.
Idén till Siljanmorden-serien
Men sedan hon var liten har Anita även haft en annan dröm. Hon ville bli författare.
– Jag har alltid älskat att skriva och hitta på berättelser. Jag har alltid skrivit dagbok och jag har skrivit små noveller och försök till romaner, men det har bara varit för byrålådan. Det var ingenting som jag vågade visa för andra.
– Jag skrev ibland om slutet på en film eller tv-serie för att få det som jag ville ha det, säger hon sedan med ett skratt.
Under de mest intensiva åren i början av 00-talet, när hon och Robert byggde hus i närheten av svärföräldrarnas gård i Anderstorp och deras barn Markus och Emilia föddes, fanns det inte mycket tid för henne att skriva.
Men när barnen började bli lite äldre och gick i skola respektive förskola tog Anita upp skrivandet igen. Det ledde till att hon för drygt tio år sedan på egen hand gav ut en serie på tre böcker.
– De var inga deckare utan snarare familjeromaner om svenskar som utvandrat till Mora i Minnesota, men de sålde inte särskilt bra och de finns inte att köpa längre, säger hon.
Uppslaget till den första boken i Siljansmorden-serien Ditt liv är mitt kom till henne i en dröm.
– Det är ofta så att jag drömmer något som jag sedan spinner vidare på. I det här fallet drömde jag om två arbetskamrater, men jag ändrade deras namn för att man inte ska kunna känna igen dem.

Deckaren utspelar sig på stormarknad
Handlingen i första boken utspelar sig till stor del på en stormarknad i Mora. Vi får följa huvudkaraktären Fanny Persson, som är journalisten som kommer till trakten för att försöka ta reda på vad som hänt hennes försvunna storasyster.
– Hon försöker hjälpa polisen och ställa saker och ting till rätta. Journalister är ju duktiga på att lägga näsan i blöt.
Det Anita vet om polisarbete har hon lärt sig genom att läsa andra deckarförfattare som Viveca Sten, Marie Jungstedt, Anna Jansson och David Lagercrantz. Journalistyrket har hon själv fått en liten inblick i.
– Jag praktiserade på Dalademokraten en vecka när jag var i 20-årsåldern. Det var spännande att få se hur det går till på en redaktion.
I första boken börjar brottet på en stormarknad, men följs av ett mord på ett sjukhus. Det är hemska brott, men Anita är återhållsam med
detaljerna.
– Det är ond bråd död, men det är inte jätteblodigt eftersom jag inte själv tycker om sådana beskrivningar.
Deckardebuten Ditt liv är mitt släpptes 2023 och hon satte genaste igång att skriva på uppföljaren som gavs ut i september 2024. Även i den finns det beskrivningar som hon hämtat från sitt arbete som kassörska.
– I båda böckerna har jag små doser av pekpinnar om hur jag tycker folk ska bete sig i kassan, säger Anita med ett leende. Det kan vara mycket irriterande om en kund står och pratar i mobiltelefonen samtidigt som de ska betala eller att de slänger upp varorna på bandet utan att vända streckkoden rätt.
– Många kassörskor får förslitningsskador efter att dag efter dag vända varorna rätt på bandet.
Plan för sju böcker
Anita har även börjat skriva på den tredje delen i Siljansmorden-serien. Hon har planer på att ge ut minst sju böcker och har skrivit ner punkter om handlingen i de kommande deckarna.
– Jag har också planer på att ta de tre böckerna om svenskättlingarna i Minnesota, skriva om dem och väva in dem i mina kommande böcker. Sedan får vi se vad för drömmar jag får som jag kan spinna vidare på.
Hon glömmer aldrig känslan hon fick när hon såg sin första deckarroman i tryck.
– Det var en häftig upplevelse. När jag städade för en tid sedan hittade jag något jag skrev i skolan om vad jag ville bli när jag blev stor. Det ena var att jag ville bli författare. Den andra att jag ville arbeta i en butik och räkna pengar.
– Nu hoppas jag att jag om några år bara behöver arbeta som författare.