Mats och Monica gifte sig på drive-in-vigsel: ”Det perfekta tillfället”

När det arrangerades drive-in-vigslar på Rosenlunds herrgård i Jönköping passade Monica och Mats på att gifta sig i sin Buick Electra.

Drive-in-vigslarna under bilträffarna i Västerås är kända över hela landet. Jönköpings kommun ville inte vara sämre och arrangerade därför i början av september liknande vigslar på Rosenlunds herrgård.

Sammanlagt 20 par passade under kvällen på att knyta hymens band. Först i kön till vigselförättarna stod Monica Magnusson och Mats Klintbo från Nässjö.

– När vi såg ett anslag om drive-in-vigslarna på motorklubben som vi är medlemmar i bestämde vi oss för att det var det perfekta tillfället, berättar den nyblivna fru Klintbo.

Det var med mullrande V8-motor som Monica och Mats fredagskvällen den 8:e september rullade upp för uppfarten till herrgården i sin nercabbade vita Buick Electra från 1965.

Hon i sitt röda hår och sin rosa klänning och han i sin svarta passande Buickskjorta och mörka solglasögon väckte uppseende och paret drog till sig blickarna från de andra paren som kommit till fots, i bilar och husbilar för att växla ringar.

– Vi ville ha det enkelt men ändå stilenligt, säger hon.

– Våra vigselringar låg i en ask på instrumentpanelen, tillägger han med ett leende.

I baksätet satt deras bröllopsvittnen och goda vänner Helene och Mats Fredriksson som dessutom var de som förde dem samman.

– Vi var där redan halv fem eftersom vi hade tänkt gå en runda i Rosenlunds rosarium och njuta av alla de vackra rosorna, berättar Monica.

Monica och Mats Klintbo

Ålder: 58 respektive 64 år.
Familj: Hon har en dotter och två barnbarn och han har tre vuxna barn och sex barnbarn.
Bor: I lägenhet i Nässjö.
Gör: Förtidspensionär och pensionerad flisbilschaufför.

Gifte sig i bilen

Nu blev det inte så. Den församlade pressen från Jönköping fanns på plats och naturligtvis ville alla prata med paret som stod längst fram i kön.

– Vi hade hållit det jättehemligt. De enda som visste att vi skulle gifta oss var våra vänner Helene och Mats och vi frågade dem så sent som 14 dagar före bröllopet om de kunde tänka sig vara våra vittnen, säger Monica.

Nu slumpade det sig så att lokalradion i en direktsändning klockan 16.45, en kvart innan Monica och Mats blev äkta makar, gick ut med en intervju med dem.

– Det blev en överraskning för många. En släkting ringde direkt och gratulerade, berättar Mats med ett leende.

När klockan sedan slog fem gick det snabbt. Paren som kom till drive-in-vigseln kunde välja om de ville sitta kvar i bilen eller om de ville ställa sig utanför. Blivande makarna Klintbo valde att sitta kvar.

– Det var en fin ceremoni för oss. Vigselförättaren Anita Magnusson läste en dikt och förklarade oss för man och hustru efter att vi växlat ringar, berättar Monica.

Lika nöjda var vännerna i baksätet. Det var de som för drygt sex år sedan såg till att Monica och Mats blev ett par.

– De är två verkligen ”goa” människor som passar bra för varandra. Monica behövde en teddybjörn och nu har hon fått det, säger Helene Fredriksson.

Efter vigseln skålade paret i alkholfritt bubbel vid Vätterns strand. (Privat bild)

Klickade vid första mötet

Det var i april 2017 som Monicas och Mats vägar korsades första gången. Det skedde på Gölingstorps marknad i Tranemo kommun och vännerna Helene och Mats Fredriksson hade minst sagt ett finger med i spelet.

– Vi har känt Monica sedan 2008 och Mats nästan lika länge och vi har alltid tyckt att de skulle passa för varandra. Men på den tiden levde de i fasta förhållanden så det var aldrig aktuellt, berättar Helene.

Trots att både Monica och Mats Klintbo under många år bodde samtidigt i lilla Nässjö träffades de, så vitt de själva vet, aldrig.

– När vi har pratat om det nu i efterhand har vi kommit på flera tillfällen då våra vägar borde ha korsats, säger han.

Både Monica och Mats har varit gifta tidigare och har vuxna barn. Men när det var dags för veteranbilsträffen vid Göingstorps marknad 2017 var de frånskilda sedan en tid och paret Fredriksson tyckte det var ett lämpligt tillfälle att sammanföra dem.

– Vid den tiden bodde jag i Falun för att vara nära min dotter och mitt barnbarn.

Helene och Mats bjöd ner mig till marknaden eftersom de vet att jag gillar gamla jänkarbil, berättar Monica.

Hon hade tänkt åka dit tillsammans med några vänner, men eftersom de inte kunde tog hon med sig sin pappa istället. I backen på vägen fram till marknaden träffade hon Mats som var där tillsammans med de gemensamma vännerna Fredriksson.

– Där kommer någon för dig, Klintbo, sa de när Monica dök upp med sin pappa, berättar han.

– Det klickade till direkt mellan oss. Det fanns ett stort intresse från bådas sida, säger hon.

Monica och Mats växlade ringar, sittande i sin Buick. (Privat bild)

Drive-in-vigsel i Jönköping

Under kvällen på marknaden pratade de mycket med varandra, men de skiljdes åt utan att byta telefonnummer.

– Jag försökte leta upp honom på sociala medier, men hittade inte honom. Samtidigt ville jag ju inte visa mig alltför angelägen, säger hon med ett skratt.

Men allt löste sig. Ett par veckor senare hade motorklubben Roadlegends vårmarknad och deras gemensamma vänner såg till att de båda kom dit.

– Det var den 13:e maj och sedan den dagen har vi varit ett par, säger Monica. Det blev mycket pendlande mellan Falun och Nässjö den sommaren och hösten.

Till slut gick det inte längre att hålla på att veckopendla.

I februari 2018 flyttade det nykära paret ihop i Nässjö.

– I början bodde vi i hus, men det sålde vi och flyttade till en lägenhet för att kunna ägna oss åt vårt stora intresse, som är husbilslivet. Vi åker ut med vår husbil så ofta vi kan och har kört runt i Sverige och på kontinenten.

Paret förlovade sig redan i november 2017, men bröllopet dröjde och dröjde.

– Det lustiga är att jag skojade med dem om att det var på tiden att de gifte sig när vi träffades på motorklubben i slutet av augusti. Då svarade de att det var precis vad de skulle göra och frågade om vi kunde vara vittnen, berättar Mats Fredriksson.

Efter vigseln bjöds de nygifta paren på varmkorv och alkoholfritt bubbel. Nygifte Mats och hans Monica körde sedan ner till Vätterns strand där vännerna tog några bilder på dem vid bilen.

– Helgen därefter åkte vi med husbilen till Gölingstorp där vi träffades och vi besökte Ullared. Men det blir en längre bröllopsresa lite längre fram, säger han.

Scroll to Top